banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Miniszteri ígéret: új, regionális fontosságú kórházakat építenek

Az egészségügyi tárca létrehozza az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökséget, amely olyan, a minisztérium fennhatósága alá tartozó kórházakra fog összpontosítani, amelyek regionális fontossággal bírnak – jelentette ki csütörtökön Ioana Mihăilă szakminiszter.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) egészségüggyel foglalkozó fejezete három nagy reformcsomagot sorakoztat fel. Az első a közpénzek kezelésének reformja az egészségbiztosítási rendszerben, illetve az egészségügyi szolgáltatások rendszerének reformja a járóbeteg- és alapellátási szolgáltatások, pontosabban a háziorvosi ellátás hangsúlyosabbá tétele révén. A második az egészségügyi tárca adminisztratív képességének a növelése a rendszer infrastruktúra-beruházásainak hatékony menedzselése érdekében, és emiatt hozzák létre az egészségügyi infrastruktúrába való beruházásokért felelős országos ügynökséget, amelynek egyik feladata lesz új kórházakat építeni – mondta sajtótájékoztatóján a miniszter.

Megemlítette, hogy a helyi közigazgatási hatóságok fennhatósága alá tartozó kórházak is kérhetnek majd műszaki segítséget az ügynökségtől saját beruházási projektjeik megvalósításához. Mihăilă szerint a harmadik nagy reformcsomag az egészségügyi menedzsment és a humánerőforrás-menedzsment reformjára vonatkozik.

A PNRR keretében ugyanakkor jelentős beruházásokra kerül sor egyrészt az egészségügyi alapellátás – háziorvosi és járóbeteg-rendelők – terén, másrészt a kórházi ellátás terén: amellett, hogy új kórházakat építenek, a régieket is megfelelő módon felszerelik, hogy a kórházon belüli fertőzések kockázatát csökkentsék, emellett beruházások várhatók az újszülött osztályok intenzív ellátást biztosító részlegein is, magyarázta a miniszter.

A PNRR-ben 150 millió eurót irányoznak elő olyan beruházásokra, amelyek elősegítik a kórházon belüli fertőzések megelőzését, és módosítanak a fertőzések jelentési módján is, hangsúlyozta Mihăilă.

(Címlapkép: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?