„Az eredmény mindig valami saját, amit szívesen hordanék” – egyedi ékszerek készítői meséltek nekünk

Színes, hagyományos, egyedi mintákkal készült ékszerek, ajándéktárgyak, köztük evőeszközök – a marosvásárhelyi Szekernyés Tünde és a székelyudvarhelyi Bálint Tamara alkotásaikon keresztül saját kis világokat teremtenek.

Az erdélyi kézműveseket felkutató sorozatunk második részében olyan fiatal tehetségeket kerestünk meg, akik sikeresen ötvözik a hagyományost az újjal. A nyitottságuk mellett a megrendelők kéréseit is fegyelembe véve törekednek arra, hogy egyediségüket megőrizzék. A felhasznált alapanyagok terén ragaszkodnak a természetességhez, de kis mértékben hajlandóak a kompromisszumra.

Kellékek az egyediséghez, ihletettséghez

Szekernyés Tünde gyermekkora óta foglalkozik ékszerekkel, és az évek során az általa alkalmazott technikák hovatovább fejlődtek. Eleinte azért fogott neki, mert szerette volna azokat a fülbevalókat hordani, amiket elképzelt, és ha ezeket nem találta meg kézművesek termékei között, elkészítette magának, így jött létre Kellék-szer kézműves kezdeményezés. 

Tünde elsősorban levegőn szárított agyagból készíti az ékszereit, amelyeket később megfest. Időnként a festett bőr és a drót is bekerül az általa felhasznált alapanyagok közé, csak azért, hogy a munka ne váljon egysíkúvá – vallja.

„Ha jól emlékszem, nem telt különösen sok időbe a technika elsajátítása, meg kellett tanulnom bánni az anyaggal, amivel dolgozom, kitapasztalnom, hogy mennyit és hogy szárítsam, milyen festéket, lakkot használjak, de ez idővel és szinte észrevétlenül alakult” – mesélte a Maszolnak Tünde.

Sokat gondolkodott azon, hogy mivel tehetné jellegzetesen kellék-szeressé az alkotásait, de arra jutott, hogy nem szeretné és talán nem is lenne érdemes ezeket korlátozni. Vannak motívumos, hagyományos darabok, geometriai formák, virágos és madárkás ékszerei is. Azért tartja egyedinek az ékszereit, mert teljesen különböző és kiszámíthatatlan ihletésűek.

„Van, hogy este, lefekvés előtt gondolok ki valamit, amit még nem láttam, és szerintem jól nézne ki fülben, nyakban. Szóval nem tudom, hogy az engem körülvevő színek, minták, formák melyikéből nyerek épp ihletet, de az eredmény mindig valami saját, amit szívesen hordanék, és aztán örömmel veszem tudomásul, ha más is így van ezzel” – zárta történetét Tünde.

És kész! – színes, formabontó tárgyak

A Voilà kézzel készített, egyedi, égethető gyurmaékszereinek, ajándéktárgyainak megálmodója és elkészítője Bálint Tamara, aki egykeként nőtt fel, és mindig foglalkoztatta a rajz, kézművesség, hiszen így egyedül is jól el tudta foglalni magát.

A Voilà története az érettségi után kezdődött: mivel a kolozsvári művészeti egyetemre nem sikerült a felvételije, az ebből adódóan nyert egy évet teljes mértékben kihasználta. Ekkor kezdett foglalkozni az ékszerek, ajándéktárgyak készítésével. Az égethető gyurmát, mint anyagot már előtte is látta kézműveseknél, innen jött az ötlete, hogy ő is ezzel az anyaggal dolgozzon.

„A kézműves vásárokon nagyjából hagyományos stílusú égethető gyurmából készült ékszereket láttam, ezzel szemben, amit én elképzeltem, az színesebb, formabontóbb világ volt. Ezért is lett végül a név francia, hiszen amikor elkészültek az első tárgyak, tényleg úgy éreztem magam, ahogy a francia „et voilà” szókapcsolat is mondja: és kész! Ez az, amit csinálni szeretnék továbbra is” – részletezte Tamara.

Elmondása szerint eleinte a Pinteresten keresett inspirációkat, ezeket próbálta a saját ötletei alapján megvalósítani, kisebb-nagyobb sikerekkel. Az anyagok közül 80 százalékban csak égethető gyurmát használ, emellett fémkarikákat, fülbevalóalapokat, fülbevalóhátakat, láncokat, kapcsokat. A bögrék esetében maga a bögre porcelánból készül, az evőeszközökhöz rozsdamentes acél alapokat vásárol, ezeknél törekszik a jó minőségű, szép, kecses vonalak kiválasztására.

Saját stílusát úgy határozza meg, hogy az színes, virágos, leveles, és ezen belül a letisztultságot követi, nem szereti túlzásba vinni a díszítést, viszont megrendelések alkalmával néha kénytelen alkalmazkodni a megrendelői igényekhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?