Sürgősségi fogászati rendelőt adtak át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Hiánypótló szolgáltatásként sürgősségi fogászati rendelőt hozott létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A Sürgősségi Betegellátó Egység keretében működő rendelőben állandó ügyeletet tartanak a halaszthatatlan fogászati esetek ellátására.

A hétfőn átadott rendelőben reggel 8 és 22 óra között két fogorvos – dr. János Anita și dr. Holló Zsolt – dolgozik, éjszaka és hétvégén további öt fogorvos lát el ügyeletet. A szükséges felszerelést a kórház biztosította: 88 000 lejbe került a korszerű fogászati kezelő egység (fogászati szék és tartozékai) és további 2 450 lejbe a kisműszerek és fogyóanyagok.

Az átadás alkalmával Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere hangsúlyozta: a rendelő nemcsak a koronavírus-járvány idején, hanem később is várja a pácienseket. Rámutatott, hiánypótló szolgáltatást nyújt a térség lakói számára, hiszen éjszaka és teljes hétvégén át ingyenes sürgősségi fogászati ellátást lehet itt igénybe venni.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: nemcsak a megyében, a szomszédos megyék többségében is hiánycikk az ingyenes, állandó fogászati sürgősségi ellátás, ez sokaknak jelent majd segítséget. Dr. Kacsó Jolán, a Sürgősségi Betegellátó Egység főorvosa hangsúlyozta: a sürgősségi fogászati rendelőben 24 órából 24-en át, a hét minden napján elérhetők és ingyenesek a szolgáltatások, függetlenül attól, hogy valakinek van-e vagy sincs egészségbiztosítása.

A Sürgősségi Betegellátó Egységek működésére vonatkozó, az egészségügyi minisztérium által kiadott 2007/1706-os rendelet meghatározza, melyek azok az esetek, amelyek sürgősségi fogászati problémának minősülnek, és melyek a szolgáltatások, amelyeket ezen rendelőkben nyújtani lehet.

A jogszabály szerint a sürgősség keretében ellátható esetek: sürgősségi foghúzás, szájnyálkahártya gyulladás, ulcero-nekrotikus íngyulladás-szájnyálkahártya gyulladás, akut fogbél-gyulladás, akut fogmeder-gyulladás, tályog, szájüregi vérzés csillapítása, a fogak baleseti sérüléseinek ellátása, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése, frissen tört állcsont nyugalomba helyezése, állkapocs-ficam visszahelyezése. A fogászati sürgősség megoldása után a páciens követését, illetve a hosszútávú kezeléseket más fogászati rendelőben kell folytatni – szerepel még a rendeletben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?