Átadták a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház új, moduláris részlegét

Átadták kedden azt a konténerekből álló moduláris kórházat, amely a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő részlege mellett épült fel megyei önkormányzat támogatásával. A Csíksomlyón felállított létesítmény elsősorban a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében készült, de a pandémia lejártával is hasznosítható lesz gyógyászati célokra.

A moduláris kórház felállításával egyrészt bővült a betegek ellátására szolgáló felület, másrészt a fertőző betegek elkülönítése válik könnyebbé – emelte ki az átadáson Dr.Konrád Judit, a Hargita Megyei Sürgősségi kórház menedzser-igazgatója. A most átadott új részleg a koronavírus-járvány elmúlta után is használható lesz, hiszen bővült a fertőző betegek elkülönítésére szolgáló ágyak száma, ami a különböző járványok idején eddig nem volt elégséges – fűzte hozzá az intézményvezető.

A moduláris kórház 10 ággyal növeli meg a fertőző betegek részlegének kapacitását, ezen kívül helyet kap benne öltöző és elkülönítő az egészségügyi személyzet számára is. A konténerekben fürdőszoba, légkondicionáló, elektromos fűtés található, valamint el vannak látva a legalapvetőbb orvosi felszerelésekkel: infúzió-adagolókkal, élettani funkciókat ellenőrző monitorokkal, EKG-készülékekkel, defibrillátorral.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az átadón kiemelte a csíki és az udvarhelyi térség együttműködését a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Biró Barna Botond megyei alelnök ennek kapcsán hangsúlyozta: Hargita megyében minden egészségügyi dolgozó és mindenki, aki az „első vonalban harcol” a járvány ellen, kiemelt figyelmet érdemel. Az összefogás példájaként az alelnök megemlítette Homorodalmás község önkormányzatát, amely 10 kórházi ágyat adományozott az új kórházi részleg számára.

„Az egészségügyben dolgozóknak meg kell teremtenünk az optimális lehetőségeket arra, hogy gyógyítsanak. (…) Nekünk politikusoknak az a dolgunk, hogy segítsük ezt a munkát, megteremtsük a megfelelő feltételeket és amit a szakemberek elvárnak, azt biztosítsuk megfelelő erőforrások segítségével” – fogalmazott Borboly Csaba.

A moduláris kórház felállítása 245 ezer lejbe került, melyet teljes egészében Hargita Megye Tanácsa biztosított. A megyei tanács elnöke köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti csoportjainak is azért, hogy támogatásuk révén a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház jól felkészült a koronavírus-járvány kezelésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?