Antal Árpád új nemzetépítési stratégiával magyarázza az elmúlt napok történéseit

Online sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: az utóbbi hetek szerinte azt mutatták, hogy a bukaresti politikusoknak elgurult a gyógyszere és sötétség van a fejekben. „Próbálhatjuk mindezt a járványhelyzetre és a bezártságra fogni, de félő, hogy egy új román nemzetépítési stratégiával állunk szemeben, amiben egyesek azt szeretnék, hogy felgyorsuljon az erdélyi magyarok asszimilációja” – mondta Antal Árpád, aki szerint minderre kell hogy legyen válasz.  

„A sorozatos kisebbségellenes intézkedésekkel a romániai politika és politikusok az igazi arcukat mutatták. Eddig azt állították, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében mintaállam, a jelenlegi helyzetben az a dolgunk, hogy megmutassuk, milyen az ország igazi arca” – vélekedett Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. 

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint nem kell bepánikolni, inkább higgadtan felmérni, hogy kire számíthat a romániai magyar közösség. Elmondása szerint az általa elnökölt Székelyföldi Önkormányzati Tanács – és várhatóan az RMDSZ is – megkeresi a nagykövetségeket és az európai politikai családokat. 

„Megkérdezzük az európai jobboldaltól, hogy mi a véleménye, hogy éppen egy Európai Néppárti (EPP) romániai politikus javasolja, hogy egy politikai szervezetet – az RMDSZ-t – be kellene tiltani. Megkérdezzük az európai baloldaltól, hogy mi a véleményük, hogy a jobboldal ilyen javaslatokkal áll elő, és mi a véleménye az európai baloldalnak, hogy egy romániai baloldali párt (PSD) elnöke azt javasolja, hogy a bukaresti parlamentben korlátozni kellene a törvényjavaslatok kezdeményezési jogát” – sorolta Antal Árpád. 

Rámutatott: a szólásszabadság jogával minden parlamenti képviselőnek kell tudnia élni, „bármekkora hülyeséget” is kíván beterjeszteni a törvényhozásba. Az a demokrácia durva megsértése és alkotmányellenes, ha a parlament eldöntheti, hogy egy törvényjavaslatot beiktat vagy sem. 

„Klaus Iohannis és bandája megteremtette a lehetőséget, hogy a német nyelvet és örökséget eltöröljék Erdélyből, hacsak a józan ész vissza nem tér Romániába” – mondta még Antal Árpád.  Rámutatott: az RMDSZ által benyújtott közigazgatási kódex módosítása többek között arról szólt, hogy azokon a településeken, ahol 20 százalék alá esik egy kisebbség aránya, a helyi tanács dönthessen úgy, hogy az adott kisebbség nyelvén is kiírja a település nevét. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint kevés olyan település van Erdélyben, ahol ez a rendelkezés a magyar nyelvet érintené. 

Összesen 325 olyan közigazgatási egység van Romániában, ahol a magyarok aránya 20 százalék fölött van, ezekben törvénynek megfelelően ki lehet helyezni a magyar nyelvű helységnévtáblát.  Ezzel szemben mindössze 5 olyan település van az országban, ahol a német közösség aránya meghaladja a 20 százalékot.

Az összes többi településen, így Szebenben, Brassóban, Kolozsváron, Temesváron, Besztercén, Krassó Szörényben és minden más településen, ahol németül is ki van írva a település neve, az a mai jogszabályok szerint törvénytelenek, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Szerinte ha kerül egy „Dan Tanasă-féle ember”, akinek szúrja a szemét a német felirat és feljelenti az összes ilyen települést, és a hazai bíróságok következetesek, akkor elrendelhetik az összes ilyen német nyelvű helységnévtábla eltávolítását. Az RMDSZ által kezdeményezett közigazgatási kódex módosítása ezt a problémát rendezte volna, mondta Antal Árpád. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?