FRISSÍTVE - Tudorel Toader bukását is jelentheti az igazságügyi törvényeket módosító rendelet

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) nem csak módosította a legújabb tiltakozáshullámot kiváltó 7. számú sürgősségi rendeletét, de el is határolódik a szöveget kidolgozó igazságügyi minisztertől. Több jel szerint hasonló sorsra juthat a gazdasági szereplők által bírált 2018/114. rendelet, illetve Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is. FRISSÍTÉS: Szerdán Liviu Dragnea PSD-elnök bejelentette, hogy legkésőbb hétfőig döntenek Tudorel Toader sorsáról a koalícióban.

Teljesen szokványos vitanapnak indult a keddi a képviselőházban, ahol a Tudorel Toader elleni egyszerű indítvány szerepelt napirenden. Az ülés előtt kevesen jósolták volna meg, hogy a vita végén éppen a kormánypártok képviselője részéről merül fel az igazságügyi miniszter menesztése.

FRISSÍTÉS: Kvóriumhiány miatt elmaradt a képviselőház szerdai ülése, amelyen az igazságügyi miniszter elleni indítványról kellett volna döntenie a plénumnak. Az alsóház azért volt határozatképtelen, mert a PSD-s képviselők a frakcióülésükön úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a szavazáson. A frakcióülés után Liviu Dragnea bejelentette: a szociáldemokraták elégedetlenek Tudorel Toader teljesítményével, ezért legkésőbb jövő hétfőn tárgyalnak a tárcavezető sorsáról a koalícióban. "Bizonyos dolgokat tisztáznunk kell, ez nem mehet így tovább" – jelentette ki a PSD elnöke.

Iordache színre lép

Az egyszerű indítványok vitáján rendszerint az ellenzék támadja, a kormány védi a vita tárgyát képező minisztert. Ezúttal a „főszereplő” mindkét oldalról megkapta a magáét. Az ellenzék képviselői mellett az ülésvezető szociáldemokrata politikus, Florin Iordache is rendesen kiosztotta Toadert, sőt addig ment, hogy egy adott pillanatban megvonta a szót a tárcavezetőtől.

Az ülésvezető indulatos reakcióját alighanem azzal váltotta ki az igazságügyi miniszter, hogy az ellenzék bírálataira adott válaszként elhatárolódott az igazságügyi törvényektől, amelyeket történetesen éppen a Florin Iordache irányításával működő különbizottság szövegezett meg.

Iordache felrótta a miniszternek, hogy – ellentétben az igazságügyi törvényekkel – széleskörű egyeztetés nélkül fogadták el a Toader által kidolgozott 7-es sürgősségi rendeletet, amely gyakorlatilag megbénította a bíróságokat és az ügyészségeket, és amelyet a kormány két hét után módosítani kényszerült. A tárcavezető figyelmébe ajánlotta, hogy a PSD-ben, „amikor egy miniszter belátja, hogy tévedett, vagy lemond, vagy menesztik”.

A miniszter elleni támadás többnek tűnik Iordache magánakciójánál. Erre utal, hogy a parlamenti ülést követően Mihai Fifor, a PSD országos tanácsának elnöke egy tévéműsorban maga is bírálta a minisztert, ugyanazokat a kritikákat fogalmazva meg, amelyeket korábban Iordache.

Az RMDSZ parlamenti képviselői ezúttal nem fogják támogatni Tudorel Toader igazságügyi minisztert az ellene benyújtott egyszerű indítványról való szerdai szavazáskor - közölte kedd este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. "Az egyszerű indítványban sok minden van, amivel én nem értek egyet, de a sürgősségi kormányrendelet kérdésében semmiféle észszerű érvünk nincs (...), az igazságügyi rendszerben nem tartható fenn ez az állapot” - jelentette ki a szövetségi elnök az igazságügyi törvényeket módosító sürgőségi rendeletre utalva.

Másfelől mintha csak az ellenzéktől vagy az Európai Bizottságtól megszokott kifogásokat idézte volna,  többször hangsúlyozta, hogy a kormányrendelet elfogadása előtt a miniszternek kötelessége lett volna egyeztetni valamennyi érintett féllel. Mindenki igényeit nem lehet kielégíteni, de elkerülhető lett volna a feszültség kiéleződése, mondta a PSD országos tanácsának elnöke, akinek állásfoglalása már csak azért is szokatlan, mert a nagyobbik kormánypárt az elmúlt időszakban egyszerűen figyelmen kívül hagyta az intézkedéseivel egyet nem értőket, ha éppen ki nem gúnyolta őket.

Fifor nem válaszolt egyértelműen a műsorvezető kérdésére, hogy leváltják-e Tudorel Toadert, mindenesetre nem zárta ki a lehetőséget. A PSD vezető politikusa gyakorlatilag elhatárolódott azt sugallva, hogy a 7-es rendelet a miniszter magánakciója, annak tartalmáról a koalíció vezetői nem tudtak, következésképp nem is érthettek vele egyet.

Felkészül Teodorovici?

Toader menesztése nem először merül fel. Néhány hónapja már úgy tűnt, lapátra teszik, a kisebbik koalíciós párt azonban határozottan kiállt mellette. Kérdés, hogy ezúttal az ALDE kihátrál-e a volt alkotmánybíró mögül. Ugyancsak az ALDE-n múlhat a pénzügyminiszter vagy legalábbis a hazai és nemzetközi pénzügyi-gazdasági szereplők és intézmények által élesen bírált 2018/114-es sürgősségi rendelet sorsa.

A rendelet néhány rendelkezésének káros hatásait már a kormány sem tagadja, ugyanakkor a jogszabály negatívan befolyásolhatja az ALDE abbéli törekvéseit, hogy a nagyobbik kormánypártétól elkülönülő politikai profilt alakítson ki, és „az igazi liberális pártként” pozícionálja magát. E tekintetben elsősorban azok a spekulációk árthatnak Călin Popescu Tăriceanu alakulatának, amelyek a 114-es sürgősségi rendelet kapcsán a magánnyugdíjalapok államosítását vetítik előre.

A pártvezető, szenátusi elnök fontosnak tartotta, hogy a pénzügyminiszter után maga is személyesen tárgyaljon az alapokat kezelő társaságok képviselőivel. Egyelőre nem világos, hogy a gesztus „csak” az ALDE Teodorovici-csal szembeni bizalmatlanságáról vagy a koalíciós pártok közötti viszony romlásáról árulkodik.

Kapcsolódók

Kimaradt?