FRISSÍTVE- Neves román színészek követelték az igazságügyi miniszter lemondását

FRISSÍTVE: A bukaresti Nemzeti Színház több tucat színésze követelte vasárnap este Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását. Közölték, hogy féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és tiltakozásra buzdították honfitársaikat.

A Nemzeti Színház színészei a Revizor című előadás előtt álltak ki az intézmény lépcsőjére. „Független igazságszolgáltatást”, „Toader mondjon le” feliratú papírlapokat tartottak a magasba. A követeléseik közt volt az igazságügyi törvényeket ismét módosító sürgősségi kormányrendelet is, amely miatt korábban megbolydult a teljes hazai igazságszolgáltatás.

A színészek közt ott volt Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mihai Călin és Claudiu Bleonț is. „A hatalmon lévő politikusok félnek a börtöntől, ezért nekirontanak az igazságszolgáltatásnak, hogy megússzák a büntetést. Remélem, ez nem marad így. De csak úgy lehet ezen változtatni, ha a jóhiszemű emberek ezt megértik, és hallatják a hangjukat” – mondta a sajtónak Victor Rebengiuc.

A színészek tiltakozásával egy időben Bukarestben tüntetés kezdődött az igazságügyi törvényeket módosító kormányrendelet ellen. A demonstrálók a kormánypalota előtt téren gyülekeztek, és a Dăncilă-kabinet lemondását követelték. Számuk 20 óra körül 2000-esre duzzadt. A tüntetők között felbukkantak az USR-PLUS választási szövetség önkéntesei is, akik aláírásokat gyűjtöttek a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának támogatására. 

A fővároson kívül az ország több nagyvárosában - Kolozsváron, Nagyszebenben, Iaşi-ban, Temesváron, Marosvásárhelyen, Besztercén - is tüntetéseket tartottak a kormánykoalíció és az igazságügyi törvényeket módosító rendelet ellen, ugyanakkor számos bátorító szlogen hangzott el Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészhez intézve. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?