Marosvásárhelyen is tiltakoztak a bírák és az ügyészek

Száznál több ügyész és bíró tüntetett pénteken az igazságszolgáltatás függetlenségéért Marosvásárhelyen. Az országban több helyen is zajló tiltakozó akciókhoz csatlakoztak.

A bíróság épülete előtt demonstráló igazságügyi dolgozók fehér lapokat tartottak a magasba a következő feliratokkal: „Független igazságszolgáltatásért” és „A független igazságszolgáltatás nem alku tárgya!.

Március 4-e és 15-e között felfüggesztik a bírósági üléseket 10:30 és 11:30 között, így tiltakoznak a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet ellen – mondta a sajtó képviselőinek Aldea Simona, a marosvásárhelyi bíróság elnöke. Hozzátette, eltökéltek abban, hogy addig folytassák a tüntetéseket, amíg visszavonják a sokat bírált rendeletet.

A Hotnews.ro hírportál csütörtöki összesítése szerint az ország több mint 70 bíróságának és ügyészségének mintegy 800 alkalmazottja csatlakozott a tiltakozó megmozdulásokhoz. A legtöbb helyen - köztük a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen (DIICOT) - a munka időszakos felfüggesztéséről döntöttek, másutt karszalag viselésével, az ügyfélfogadás szüneteltetésével, a bírósági épületekben kifüggesztett feliratokkal követelik a 7-es számú kormányrendelet visszavonását.

A szociálliberális kormánykoalíció vezetői törvénytelennek minősítették a munkabeszüntetéseket, arra hivatkozva, hogy munkakonfliktusokról szóló jogszabály szerint a bíráknak és ügyészeknek tilos sztrájkolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?