Kormányrendelet az igazságügyről: így módosulnak a módosítások

Megkapta az igazságügyi minisztertől a 7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító tervezet szövegét, és a jogszabály „jelentős mértékben tisztázza az aggodalmakat és konfliktust okozó témákat” - közölte péntek este a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke.

Lia Savonea sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a 2019/7-es rendeletet módosító szöveg „kevés, de nagyon fontos” ponton változtatja a jogszabályt. Közlése szerint a tervezet visszaállítja a 2004/303-as törvény 54-es cikkelyét eredeti formájában, tehát a magas rangú ügyészeket csak ügyészek közül nevezhetik ki, és csak a CSM ügyészi részlegének, nem pedig a teljes plénumnak a jóváhagyásával.

Ugyanakkor a tervezet javasolja az 57-es cikkely hedetik bekezdésének hatályon kívül helyezését, amely megtiltotta volna, hogy ügyvivő jelleggel nevezzenek ki vezetőket az ügyészségek élére. Nem marad meg az az előírás sem, amely a jó hírnév csorbulása miatt kizárta volna a bírákat és az ügyészeket az igazságszolgáltatásból - sorolta a CSM elnöke.

A tervezetet elküldték a bíróságokhoz és ügyészségekhez, amelyek véleményt fogalmaznak meg, majd a CSM plénuma jövő héten alakítja ki az álláspontját róla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?