Negatívan véleményezte a CSM a 7-es kormányrendeletet módosító tervezetet

Negatívan véleményezte a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) az igazságügyi törvényeket módosító, immár negyedik sürgősségi kormányrendelet tervezetét - értesült az Agerpres.

Ez a jogszabály hatályon kívül helyezné az igazságszolgáltatást megbolygató idei 7-es számú sürgősségi rendelet több előírását. A tervezet indoklása szerint erre a bírák és ügyészek által kifogásolt előírásokra érkező "negatív reakciók" miatt van szükség.

"A bírói és ügyészi testületek bizonyos tagjainak elégedetlenségei kihatnak a bíróságok és ügyészségek működésére, ugyanakkor magukban hordozzák a társadalom megosztásának veszélyét" - fogalmaznak a tervezet előterjesztői, hozzátéve, hogy a CSM, a legfelsőbb bíróság, a főügyészség, valamint a bírák és ügyészek szakmai szervezetei kifogásolták a rendeletet.

A CSM ülését megelőzően Augustin Lazăr legfőbb ügyész is azt nyilatkozta: negatív véleményezést érdemel tervezet. „Ez már a negyedik sürgősségi kormányrendelet lenne, amely csak még több zavart okozna az igazságügyi törvények körül. Miután tavaly a parlament kemény munkája nyomán tisztázódtak a dolgok, és az igazságügyi törvények elkezdtek végre körvonalazódni, most jön a kormány, hogy a negyedik sürgősségi rendeletével újra átszabja ezeket a jogszabályokat” - mondta a legfőbb ügyész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?