A „Nagy Egyesülés” centenáriumát ünnepelte Románia – percről percre

Az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulóját, a „Nagy Egyesülés” centenáriumát ünnepelte szombaton Románia. A központi rendezvények Gyulafehérváron és Bukarestben voltak. Este a kormány ellen tüntettek a fővárosban és Kolozsváron. Cikkünk folyamatosan frissült.

00:12

Előrehozott választásokat követel az USR

A külföldi szavazókörzeteknél kialakult helyzet miatt a Dancilă-kabinetnek le kell mondani – jelentette ki vasárnap este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Kérjük hivatalosan, formálisan és explicit módon a Dancilă-kabinet lemondását, amiért a 2014-es tapasztalat ellenére ismét ilyen szörnyű helyzetbe hozták a határon túl élő román állampolgárokat.” – mondta Dan Barna. Szerinte vagy lemond a kabinet, vagy bizalmatlansági indítvánnyal leváltják. (Agerpres)

20:49

A kormány ellen tüntettek Bukarestben és Kolozsváron

Kormányellenes tüntetésre gyűlt össze néhány száz ember Bukarestben, a Victoriei-téren szombaton. Kolozsváron is több tucatnyian demonstráltak. A fővárosi tüntetés szlogenje „Románia Európában, boldog születésnapot!”.  A résztvevők Románia és az Európai Unió zászlóit lengetik, és kormányellenes jelszavakat skandálnak. „Büntetőügyesek nélküli centenáriumot!”, „A hazaszeretetet az utcán mérik!”, „Tolvaj- és maffiakormány!” - kiabálják a kormány épülete előtt.

20:39

Több tízezren vettek részt a gyulafehérvári katonai parádén

Több tízezren vettek részt szombaton Gyulafehérváron a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére szervezett katonai parádén. A város legnagyobb katonai díszfelvonulásán többek közt Klaus Iohannis államfő, Dániel ortodox pátriárka, Claudiu görögkatolikus püspök, Corina Creţu európai uniós biztos, Augustin Lazăr legfőbb ügyész, Ecaterina Andronescu, Daniel Breaz és Gabriel Leş miniszterek, Ludovic Orban PNL-elnök is jelen volt.

20:09

Tiltakoztak Székely Csaba sepsiszentgyörgyi ősbemutatója ellen

Brassói rendszámú buszokkal érkező, román népviseletbe öltözött emberek kifogásolták szombat este a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház előcsarnokában azt, hogy Székely Csaba drámáját mutatja be a román társulat a centenáriumon. A megmozdulás szószólója a magyar drámaírót idézve kifogásolta, hogy a román történelmet megszentségtelenítik "a románok hazájában". Azonban ígéretet tett arra, hogy az "inkulturális" rendezvény kezdete előtt a csoport visszavonul.

 

19:43

Szatmárnémetiben: megvalósították a magyar tanácselnök ötletét

Szatmárnémetiben az egész napos centenáriumi rendezvénysorozat koradélelőtt a megyei könyvtár előadótermében kezdődött, itt mutatták be azt a fényképalbumot, amely egyfajta visszapillantó Szatmár megye és a város egy évszázadára.

Az ötlet egyébként Pataki Csaba tanácselnök fejéből pattant ki: ha már készítünk valamit, az olyan legyen, ami rólunk, a megyénk és a városunk múltjáról szól. A könyv létrehozása érdekében a lakosság segítségét kérték, s poros családi albumok, dobozok mélyéről előkerültek olyan ritka felvételek, amelyek Szatmárnémeti 1944 szeptember 16-i bombázását, az 1970-es árvizet vagy épp az egykor több ezer ember munkahelyének számító Unio gyár dolgozóit ábrázolja.

A rövid megemlékezési miséket követően a kegyelet koszorúit helyezték el dr. Vasile Lucaciu és I. C. Brătianu szobránál a városközpontban, majd leleplezték és felszentelték az Ismeretlen hős emlékművét. A korabeli román katonát ábrázoló szobrot, amelyet két ágyú is „őrzött” első alkalommal 1922–ben állították fel Szatmárnémeti központjában, az akkor még I. Károly téren, a 1917–es mărășești-i csatában elesettek emlékére, ám a második világháború zűrzavaros éveiben egyszerűen eltűnt. Hivatalosan meg nem erősítettek szerint a szobrot épségben való megőrzése érdekében biztonságos helyre szállították, ahonnan aztán lába kelt s mai napig nem lehet tudni, hogy beolvasztották, összetörték vagy mi is lett a sorsa.

18:47

Időkapszulát helyeztek el Gyulafehérváron a 2118-ban élő nemzedék számára

Gömb formájú bronz időkapszulát avattak fel a centenárium tiszteletére szombaton Gyulafehérváron. A részben földbe ágyazott bronz gömböt és egy könyvet formázó, Románia 2118 Időkapszula címet viselő alkotás kétszáz üzenetet tartalmaz a jövő romániai társadalma számára.  Az időkapszula ötletgazdái a Külföldön Tanuló Román Egyetemisták Ligája és a CAESAR Alapítvány. A projektet a gyulafehérvári polgármesteri hivatal támogatta.

18:27

Így ünnepelt a román közösség Csíkszeredában

A csíkszeredai centenáriumi felvonulás a Szabadság térről indult délután 3 órától, 5 órától fáklyás felvonulás kezdődött.

Délután három órától a háborúban elesett román hősökre emlékeztek az emlékműnél, este fél hattól fáklyás, katonai helyőrség vonult fel. Az esemény tűzijátékkal zárult.

17:42

Johannis Gyulafehérváron: bizonyítanunk kell a jövő nemzedékeknek

Megtisztelőnek érzi, hogy az egyesülés centenáriumán Románia államelnöke lehet - mondta Gyulafehérváron Klaus Johannis. Az államfőt tapssal és ovációval fogadták. Az ünnepségen jelen van Dániel ortodox pátriárka, valamint Augustin Lazăr legfőbb ügyész is.

16:14

A pátriárka szentelte meg a gyulafehérvári emlékművét

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét, amelyre már 25 évvel ezelőtt megnyerte a pályázatot Mihai Buculei szobrászművész. Az emlékművet a gyulafehérvári 1918-as nagygyűlés helyszínén állították fel, és Dániel pátriárka szentelte meg több ezer ember jelenlétében. Az alkotás 22 méter magas, körülbelül 1.350 tonnát nyom, és négy, kupolaszerűen egymásba hajló keresztet formáz.

A mű több kritikát és megjegyzést kapott a közösségi oldalakon, sokan ugyanis azt állítják, hogy a Facebook logójához hasonlít. Ezzel kapcsolatban George Ivaşcu korábbi kulturális miniszter három héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az emlékmű terve még 1993-ban készült el, és négy keresztet ábrázol, amelyek kupola formában hajolnak össze. Tréfásan azt is hozzátette, hogy talán Mark Zuckerbergnek kellene fizetnie a szerzői jogokért, mert a szobor makettje már 25 évvel ezelőtt, tehát jóval a Facebook megjelenése előtt elkészült.

15:57

Székely zászlót helyeztek ki az óbudai közintézményekre

Székely zászlót helyezett ki Óbuda-Békásmegyer önkormányzata szombaton az összes III. kerületi közintézményre, Bús Balázs polgármester kezdeményezésére, hogy kifejezze szolidaritását az erdélyi magyarsággal, illetve a székely nemzeti közösséggel.

Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az idén az I. világháború száz évvel ezelőtti befejezésére és a magyar nemzet 20. századi kálváriájának kezdetére emlékezünk. Egy évszázaddal ezelőtt indult meg a történelmi Magyarország szétesése és a magyar nemzet egyharmadának, mintegy 3,5 millió embernek idegen uralom alá kerülése - tették hozzá.

15:28

Mit üzen a román többségnek? Publicistáinkat kérdeztük

December elsejei összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a magyar–román, kisebbség–többség viszonyában mit jelent, mit jelenthetne a centenárium. Megkérdeztük publicistáinktól: mit mondanának a nemzeti ünnepen román barátjuknak, ismerősüknek arról, hogyan érzik magukat ma Romániában?

15:26

Sokan rosszul lettek a bukaresti katonai parádén

Tizenhét személy szorult orvosi ellátásra, hármat kórházba kellett szállítani a bukaresti katonai parádé közönségéből - közölte a Bukaresti és Ilfovi Készenléti Felügyelőség. (Agerpres)

14:45

Kolozsváron megtudtuk, miért nem fejlődik gyorsan Románia

Felvonultatott haderő, polgármesteri magyarázat és megannyi trikolór – ez jellemezte a szombati centenáriumi ünnepet Kolozsváron. Délelőtt fél 10-től már zajlottak a beszédek a Bocskai (Avram Iancu) téren, az ünneplő tömeg megtöltötte a Deák Ferenc (Eroilor) utcát is. Francesco Monterisi bíboros a pápa üzenetét hozta el, felszólalt a prefektus, a megyei tanács elnöke, egyházi személyek, illetve Emil Boc polgármester. Utóbbi azt mondta, Románia fejlődése azért nem felel meg az elvártaknak, mert elmúlt száz évének négy évtizedét diktatúrában töltötte, és még három évtizede sincs, hogy demokráciát gyakorolhat. 

14:30

Incidensek is voltak a bukaresti centenáriumi ünnepségen

Négy személyt bírságoltak meg szombaton, mert a nemzeti ünnep tiszteletére tartott katonai parádé alatt összetűzésbe kerültek más személyekkel - közölte a Bukaresti Csendőrség. A tájékoztatás szerint az illetőket bekísérték a rendőrségre. Egyiküket 200 lejre bírságolták, három személy pedig írásbeli figyelmeztetést kapott - derül ki a csendőrség közleményéből.

14:09

Nagyvárad: koszorúk a Szent László téren

A Szent László téren koszorúztak a hivatalosságok szombaton Nagyváradon. A centenáriumi ünnepség katonai parádéval folytatódott.

14:04

Szűk körben ünnepeltek a hatóságok Aradon

A centenáriumi ünnepség szűk körben, a honvédelmi és a belügyi alakulatok, valamint az Arad megyei honatyák, a kormány területi, továbbá a megyei és a helyi önkormányzat képviselői jelenlétében zajlott a határmenti városban, ahol szokatlanul hideg volt szombaton délelőtt.

13:36

Dăncilă: a béke és az egység üzenetét küldöm

Románia nemzeti ünnepén reményét fejezte ki Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy a román társadalomnak továbbra is lesz elegendő erőforrása az egyetértéshez, egyensúlyhoz és politikai bölcsességhez.

13:12

Bukarestben véget ért a katonai parádé

A bukaresti Diadalív alatt több mint négyezer katona vonul át a centenáriumi  katonai parádén, amely nemrég ért véget Bukarestben. Az eseményt Klaus Iohannis államfő nyitotta meg, a román himnusz eléneklése után az elnök koszorút helyezett el a Diadalívnél.

A katonai díszszemlén részt vesz többek között Viorica Dăncilă kormányfő, a szenátus és a képviselőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök, több miniszter, szenátor, képviselő, Emil Constantinescu és Traian Băsescu volt államfők és több pártvezető is.

A díszszemlén a hazaiakon kívül 20 ország mintegy ötszáz katonája is felvonultat, és  bemutatták  a Román Hadsereg, illetve a partner- és szövetséges országok több mint 200 technikai eszközét. A diadalív fölött 50 harci repülőgép repült át a parádé idején.  (Agerpres)

12:26

-12 fokban ünnepeltek Sepsiszentgyörgyön

Farkasordító hidegben, -12 Celsius fokban ünnepelte meg a „Nagy Egyesülés” száz éves évfordulóját a sepsiszentgyörgyi román közösség. A korai kezdést Sebastian Cucu prefektus azzal magyarázta, hogy a csíkszeredai katonazenekar csak reggel vállalta a részvételt, hiszen később otthon kell részt vennie az ünnepségen.

12:05

Tăriceanu: lépjünk túl a gyűlöleten és széthúzáson

Románia nemzeti ünnepe mindenkié, aki tiszteli történelmét és identitását – hangsúlyozza Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök december 1-jei üzenetében. 

 

11:23

Dragnea: Romániának most van a legnagyobb szüksége az egységre

„Romániának bátorságra, hazafiságra, szívre és észre van szüksége. Arra a bölcsességre, amely 100 évvel ezelőtt jellemezte" - fogalmaz a PSD elnöke ünnepi Facebook-on közzé tett videójában.

10:09

Román zászlóra váltott a Google

Lecserélte a centenáriumra a logóját, a Google Doodle-t a Google kereső.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?