banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Johannis: a nemzet nagy győzelmei akkor lehetségesek, ha összetartunk

A nemzet nagy győzelmei csak úgy lehetségesek, ha a román nép egységes és nincs széthúzás a soraiban – mondta Klaus Johannis államfő a Cotroceni-palotában adott centenáriumi fogadáson.

„A nemzet nagy győzelmei akkor lehetségesek, ha összetartunk, nem húzunk szét, ha az alantas személyes célok helyett magasrendű célokat tartunk szem előtt, és ha a demokratikus, civilizált és baráti népekkel szoros kapcsoaltot ápolunk, nem szigetelődünk el tőlük” – mondta az elnök a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett rendezvényen. 

A fogadáson körülbelül 800 személy jelent meg, többek közt Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kormány tagjai, Emil Constantinescu és Traian Băsescu volt államelnökök, Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat, valamint Gabriel Vlase, a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője, diplomaták és egyházfők.

„Az állam működőképessége és a hosszútávú nemzeti célok kitűzése elválaszthatatlanul összefonódik a múlt tanulságainak helyes megértésével. A nagy egyesüléshez vezető út nehéz és kihívásokkal teli volt, de elődeinknek sikerült, mert egy alapvető fontosságú tényező segítette őket: a közös értékrendben és elvrendszerben való összetartozás. Az egyesülés alapjául szolgáló értékek és azon értékek között, amelyben most is szentül hiszünk, tagadhatatlan a folytonosság. Ilyen értelemben december elseje nemcsak nemzeti, hanem európai ünnep is" – mondta beszédében Johannis. 

Kifejtette, az elmúlt évszázad megpróbáltatásaival csak úgy tudott szembenézni a román nép, hogy végig egységes maradt, megőrizte a jövőbe vetett hitét és hazaszeretetét. 

„Romániát ma tisztelet övezi Európában és a nagyvilágban, mert ez a hazaszeretet tetten érhető azon román alkotók műveiben, akik hozzájárultak a civilizáció fejlődéséhez” – mondta az államfő.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?