Ez már röhej: a farkas norvég, a búza orosz a centenáriumi propagandafilmben

Nem csak a történelmi ismereteik hiányosak a kormány által megrendelt centenáriumi propagandafilm készítőinek. Külföldön készült képekkel illusztrálták Románia egyediségét – szúrta ki a román sajtó.

Mint írtuk, a gyulafehérvári ünnepi kormányülésen bemutatott propagandavideó lényegében arról szól, hogy mire lehet büszke az ország a századik születésnapján. A filmben a narrátor többek között arról beszél, hogy Románia „az utolsó szabadon élő európai farkasok szálláshelye”. Ezt a kijelentést azonban egy Norvégiában készült fotóval illusztrálják, amelyet a Shutterstockról vásároltak meg.

Amikor pedig a narrátor a „szélben hullámzó búzatáblák” szépségét dicséri, a videón egy oroszországi búzatábláról készült, szintén az internetről vásárolt kép jelenik meg.

Mint korábban írtuk, a kisfilm a repülés egyik úttörőjét, a bánsági Traian Vuiát mutatva közli, hogy elsőként Romániában emelkedett a magasba egy ember a levegőnél nehezebb géppel. Amint az Adevarul napilap az internetes oldalán rávilágított: Traian Vuia nem Romániában, hanem Párizsban emelkedett a magasba 1906-ban. Noha a repülés úttörői közé tartozott, nem ő volt az első, és azt sem tudhatta, hogy szülőföldje 12 évvel később Románia részévé válik.

Cristian Tudor Popescu újságíró, az ország egyik legnagyobb hatású véleményformálója a Digi 24 hírtelevízióban úgy vélekedett: ezt a filmet a kommunista diktatúra utolsó éveiben is készíthették volna, és Nicolae Ceausescu diktátor nagyon büszke lett volna rá.

Míg a filmen temesvári képkockák jelennek meg, a narrátor azt közli, hogy Európában elsőként Romániában kapott villany-közvilágítást egy város. Amint az Adevarul pontosította, Temesvár 1884-es utcai villanyvilágítása az Osztrák-Magyar Monarchia dicsősége volt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?