Kínos tárgyi tévedések vannak a kormány centenáriumi propagandafilmjében

Négyperces videó készült Romániáról a kormány megrendelésére a centenárium alkalmából. A csütörtökön közzétett kisfilm azonban több tárgyi tévedést is tartalmaz.

A propagandavideó lényegében arról szól, hogy mivel büszkélkedhet az ország a századik születésnapján. A felsorolásban szerepel Traian Vuiára utalva az is, „Romániában szállt fel először levegőnél nehezebb eszközzel a földről egy ember”.

Ez azonban tévedés, ugyanis Traian Vuia nem Romániában, hanem Párizsban szállt fel a repülőjével – hívta fel a figyelmet az Adevărulnak nyilatkozva Sorin Gabriel Ionescu történelemtanár. A sors iróniája, hogy Vuiának azért kellett Franciaországba távoznia, mert Romániában nem támogatták az úttörő repülési kísérleteit.

Hasonlóan kínos tévedés a videó Temesvárról szóló részében az a kijelentés, hogy „egy romániai város volt az első európai település, ahol bevezették az elektromos közvilágítást”. Ebből csak az a rész igaz, hogy valóban Temesvár volt az első európai város, ahol villanyégőkkel világították meg a köztereket, de amikor ezt az újítást bevezették, a város az Osztrák-Magyar Monarchia része volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?