banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Hatályba lépett a Hargita megyét is átszelő autópályáról szóló törvény

A centenáriumhoz igazított ünnepi keretek között hirdette ki csütörtökön az államfő az elnöki hivatalban a Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötő Egyesülés-autópálya megépítéséről szóló törvényt. Klaus Johannis kijelentette, szomorú, hogy jogszabályra volt szükség ahhoz, hogy a kormány konkrét lépéseket tegyen a Hargita megyét is átszelő sztráda ügyében.

Az államfő szerint a törvényhozásnak nem ez a célja és a feladata, a kormánynak nem kellene a parlament közbelépésére várnia az ilyen célkitűzések megvalósításához. Az autópálya megépítését elrendelő jogszabályra az előző kormányok és a jelenlegi kabinet passzivitása miatt volt szükség – vélekedett Johannis.

Hozzátette, az illetékes döntéshozóknak előrelátásról kellett volna tanúbizonyságot tenniük, és jóval az egyesülés centenáriuma előtt meg kellett volna hozniuk a szükséges intézkedéseket, "hogy a centenáriumi évben már az Egyesülés-autópályán közlekedhessünk, ne csak most kezdjünk el beszélni a kivitelezési eljárás elindításáról".

Beszédében az elnök hangsúlyozta, Moldva az ország egyetlen olyan történelmi régiója, amelynek nincs autópályája, noha 11 éve beszélnek a sztráda megépítéséről. "Bizonyos politikusok hanyagsága és amatőrizmusa miatt ez a teljesen legitim óhaj nemzetbiztonsági kérdéssé vált" - hangoztatta.

Johannis rámutatott, a kormánynak most már törvényi kötelessége elindítani a Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötő autópálya megépítését. "A sztráda kivitelezésének elmulasztása törvénysértést jelent" - nyomatékosította, aki ugyanakkor figyelmeztette a kabinetet, hogy az ezzel járó költségeket bele kell foglalnia a jövő évi költségvetésbe. "A projekt élvezi az Európai Bizottság, a civil társadalom támogatását, több szakértő is jelezte, hogy részt kíván vállalni a kivitelezésében. Biztosítok mindenkit arról, hogy figyelemmel követem a kormány ez irányú intézkedéseit, mivel olyan projektről van szó, amely román állampolgárok milliói számára elsődleges fontosságú" – jelentette ki.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt több törvényhozója is részt vett, a Szociáldemokrata Párt és a kormány azonban nem képviseltette magát az eseményen. "Én a projekt minden kezdeményezőjét és támogatóját meghívtam. Ha ők úgy gondolják, hogy ez őket nem érinti, tévednek" - mondta Johannis.

Eddig csak távlati terv volt

A Marosvásárhely-Iași autópálya gondolatát tíz évvel ezelőtt a Tăriceanu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra - Marosvásárhely-Gyergyóditró, Gyergyóditró-Târgu Neamț), Németvásár-Ungheni - bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt Romániának sikerült felvétetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár- Szászsebes-Torda-Marosvásárhely- Iași-Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak. A moldvai autópálya megépítése azonban eddig minden kormánynak csak a távlati tervei között szerepelt, hiszen még Bukarestet sem sikerült bekapcsolni Európa gyorsforgalmi úthálózatába. 

Kapcsolódók

Kimaradt?