A marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye: megjelent a rendelet, optimisták a szülők

Felkerült a közoktatás minőségbiztosítási ügynökségének (ARACIP) honlapjára a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium alapjait letévő miniszteri rendelet, amely az intézmény újboli megalapításáról és az ideiglenes akkreditálásról szól. A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele a Maszolnak kifejtette: remélik, ezennel egy „végre megtámadhatatlan” jogi megoldás született az iskola újraalapítására.

Megjelent a közoktatás minőségbiztosítási ügynökségének (ARACIP) honlapján pénteken a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újbóli megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet.

A csütörtöki keltezésű, Valentin Popa oktatási miniszter által aláírt dokumentum szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le. Ha addig az iskola nem kapja meg az ARACIP-tól a végleges működési engedélyt, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani, illetve líceumi felvételit szervezni, és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az – egyháznak visszaszolgáltatott – marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

A miniszteri rendelet „a szemnek nagyon tetszetős”

A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele szerint a miniszteri rendelet az iskola alpjait teszi le, és „a szemnek nagyon tetszetős”. A Maszolnak elmondta: nagyon remélik, hogy ez egy megtámadhatatlan jogi megoldás, és nem találnak rajta kapaszkodót az iskolaalapítás ellenzői. Emlékeztetett, hogy már jelentek meg olyan nyilatkozatok, amelyek fogást keresnek az oktatási tárca döntésén, de reméli, hogy nem találnak rajta. „Kérjük szépen, hagyjanak most már minket békén, most már elég...” – nyilatkozta a szülői szövetség elnöke.

Csíky Csengele arra utalt, hogy a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke, Marius Pașcan csütörtökön botrányosnak és alkotmányellenesnek nevezte a Facebook-oldalán és egy csütörtök esti közleményben az oktatási miniszter eljárását, és bejelentette, pártja az alkotmánybírósághoz fordul, ha a jogszabályt a parlament is megszavazza. A szülői szövetség elnöke szerint a politikusból „most már egyértelműen a rosszindulat szól”.

Előzmények: Az RMDSZ törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát, az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt azonban a parlamentben nem sikerült újraalapítani az oktatási intézményt, ezért a szövetség a kormányhoz fordult. „A kormány rendelettel módosította a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét” – emlékeztetett az RMDSZ. Így sikerült elérni, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként.

„Minden reményünk abban van, hogy ez (az iskola újraalapítása – szerk. megj.) megvalósul. Mivel az iskola alapító határozatát megszüntető bírósági döntést végre kellett hajtani, jelen pillanatban papíron a gyermekeink lógnak a levegőben, sem egyik, sem másik iskolához nem tartoznak” – mutatott rá a Magyar Szülők Szövetségének elnöke. 

Csíky Csengele kijelentette: „ha az iskola alapítása nem történik meg, akkor a visszarendeződés végleges lesz, és az Unirea gimnázium diákja lesz az összes 0–8. osztályos diák, amit egyáltalán nem szeretnénk”. A Marosvásárhelyi Táblabíróság februári jogerős ítélete ugyanis kimondta: vissza kell állítani a felekezeti iskola megalapítása előtti állapotot.

Az újonnan alakult iskolába be kell majd iratkozni

Csíky Csengele hangsúlyozta: ha a katolikus gimnázium alapítása beindul, akkor sor kell kerüljön a gyerekek beiratkozására. „A tanfelügyelőség egyelőre így tudja megoldani, pontosan azért, mert azt a bizonyos bírósági döntést végre kellett hajtani. Meglesznek az osztálykeretek és a beérkező gyerekekkel fogjuk azt majd feltölteni. Egészen biztos, hogy az, aki ennek az iskolának a diákja volt, az az iratkozást meg fogja ejteni” – magyarázta.

Az RMDSZ kommunikációs irodája csütörtökön tájékoztatott: az elkövetkező napokban az RMDSZ egyeztet a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével. A szükséges adminisztratív lépésekről, további teendőkről pedig Kelemen Hunor szövetségi elnök szombato sajtótájékoztatót tart Marosvásárhelyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?