A képviselőház ismét megszavazta a katolikus gimnázium újraalapítását megkönnyítő törvényt

Első házként elfogadta szerdán a képviselőház a tanügyi törvényt módosító tervezetet, amely kimondja: a helyi közigazgatási hatóságok, az állam által elismert egyházak, a tanügyminiszter, magánjogi jogi személyek és Románia Parlamentje is létrehozhat olyan oktatási intézményeket, amelyekben a nemzeti kisebbségek nyelvén folyik a tanítás.

A javaslatot 165 képviselő támogatta szavazatával, 65-en ellene voksoltak és 22-en tartózkodtak.

Klaus Johannis államfő korábban visszaküldte a parlamenthez újbóli megfontolásra a tanügyi törvénynek azt a cikkelyét, amely a mezőgazdasági líceumok újraszervezéséről rendelkezik. Az elnöki kérelem megvitatása során illesztették a képviselők a tervezetbe a kisebbségi tannyelvű oktatási intézmények létrehozására vonatkozó kitételt.

Az elfogadott szöveg értelmében a következő szervek hozhatnak létre olyan oktatási intézményeket, ahol valamely nemzeti kisebbség nyelvén folyik a tanítás: a) helyi vagy megyei közigazgatási hatóságok, (határozat révén); b) az állam által elismert egyházak; c) magánjogi jogi személyek; d) a tanügyminiszter (rendelet révén); e) törvény által.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Marius Paşcan bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon fogja megtámadni a tervezetet, mert az egyértelműen a marosvásárhelyi római-katolikus líceum létrehozását teszi lehetővé. Daniel Gheorghe liberális párti honatya kifejtette, hogy a PNL a javaslat ellen szavazott, és hogy pártja fontolóra veszi az alkotmányossági kifogás benyújtását.

A képviselőház első kamaraként szavazott ez ügyben, a végső döntés a szenátusé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?