Korszakváltás a mélyállamban

Mi folyik itt? A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés vádjával indított büntetőeljárást Florin Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt operatív vezetője, valamint a polgári titkosszolgálat jogi osztályának egykori vezetője, Dumitru Dumbravă ellen.

Mennyit hallottuk ezeket a neveket, amikor évekkel ezelőtt a Laura Codruța Kövesi féle DNA befolyása a közéletre szinte minden más intézményét lekörözte. Milyen sokszor próbáltuk meggyőzni magunkat arról, hogy itt tényleg valami megmozdult, valóban a korrupció felszámolását igyekszik megvalósítani a DNA. Nehezen hittük el, hitte el a társadalom, hogy viszonylag rövid idő a korrupcióellenes ügyészség is korrupttá vált, politikai leszámolások eszköze lett hathatós hírszerzői segítséggel.

Coldea, a SRI mindenható ura, az informátor (ha úgy tetszik: besúgó) hálózatok irányítója, a hét éve tartalékos állományba lépett tábornok most egy klasszikus korrupciós ügyben vádlott. Miért éppen most robbant be ez a minden jel szerint profin megszervezett leleplezés? Mifelénk nincsenek véletlenek, főleg ha egy kiemelten befolyásos titkosszolga az érintett. A jól értesültek tudni vélik a választ: végéhez közeledik Klaus Iohannis romániai uralkodása. Ahogy maga Dumbravă
fogalmazott, lezárul egy korszak.

Ilyen korszakváltások idején pedig a harminc éve izmosodó ügyészségi, igazságszolgáltató és titkosszolgálati, hírszerzői érdekcsoportok összecsapnak. Átrendezik soraikat. Leszámolnak a haragosaikkal. Kifizetik a kifizetetlen számlákat. Vélhetően ennek a műsornak látjuk most az első epizódját. Ez sem lesz rövid. Eddig inkább a háttérben, a politikai kulisszák mögött zajlott mindez, de most úgy tűnik, nyílt színi előadás következik.

A bizonyítékokat, lehallgatásokat szállító Cătălin Hideg (amúgy egy első fokon elítélt üzletember) máris beígérte a további leleplezéseket. De nyilván lesz visszavágás is. Coldea zsebe tele van ászokkal. Szerveződnek, bandákba csapódnak a Ciolacu és a Ciucă államfőségére fogadó érdekhálózatok. Olyan meccsek lesznek még itt, amihez képest a mostani választási kampány egy unalmas pankráció.

A nagy kérdés már csak az, hogy elérik-e a háborús csapások az eddig érinthetetlennek tűnő Laura Codruța Kövesit. Coldea, a Kövesiékkel kötött SRI–DNA megállapodások atyja tartalékos állományba helyezését kérte, miután az országból megszökött, több korrupciós ügyben vádlottként szereplő Sebastian Ghiță médiamágnás kompromittáló információkat közölt a hírszerzés és az igazságszolgáltatás összefonódásáról. A Szerbiába szökött üzletember azt is állította Coldeáról, hogy Kövesivel együtt, befolyásukkal visszaélve „gyártanak" korrupciós ügyeket, továbbá politikai megrendelésre ők döntik el, ki ellen induljon bűnvádi eljárás. Később a SRI-nek az igazságügyi
intézményekkel kötött megállapodását alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság.

Kövesi jelenleg európai uniós főügyész, körüludvarolt brüsszeli kedvenc. Az általa vezetett Európai Ügyészség – hosszú kivárás után – nemrég vizsgálni kezdte Ursula von der Leyen Pfizer-botrányát. A nyomozás középpontjában az Európai Bizottság elnöke és az amerikai cég főnöke közötti állítólagos sms-váltás áll, a politikus ugyanis a koronavírus-járvány kellős közepén így állapodott meg a Pfizerrel kétmilliárd darab oltóanyag beszerzéséről, összesen 35 milliárd euró értékben.

Vajon mi lesz a vizsgálat utáni következtetés? Merre fejlődik közben a Coldea-üggyel indult leszámolósdi? Hosszú kések éjszakái következnek.

(Nyitókép forrása: opozitia.net)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?