Mi lett volna, ha Ursula von der Leyen életére törnek?

Merénylet, a miniszterelnök likvidálását célzó pisztolylövések Szlovákiában. Már csak ez hiányzott. Keleti szomszédunknál brutális háború, arasznyit nyugatra tőlünk célzott gyilkos golyók egy kormányfőre. Mikor ér el hozzánk is ez az őrület, ami a környezetünkben zajlik? – kérdezik sokan, jogos félelemmel. Kár, hogy erről a félelemről nem vesznek tudomást azok, akik magukat „európai” demokratáknak tartják és felsőbbrendű hangvétellel heccelnek mindenki ellen, aki nem a kötelezőnek tartott szamárvezető szerint kommunikál, cselekszik.

A szlovákiai dráma tálalása vérlázító volt. Néztem szerdán a romániai hírtelevíziókat, az egykor médiaikonnak tartott, mára propagandacsatornává züllött BBC-t, az amerikai demokraták párttévéjét, a CNN-t, beleolvastam pár fősodrú európai portál beszámolójába és alig hittem a szememnek. Nem azt boncolgatták az elemzők, a szakértők, hogy mi állhat a merénylet hátterében, ki lehet ez a rejtélyes költő, aki fegyverrel érkezik egy kampányrendezvényre, hogy kik lehetnek a felbujtók. Hibás-e a szlovák ellenzék is a mély szlovákiai politikai törésvonal létrejöttéért, a polgárháborús hangulatú megosztottságért? Kissé őrült a 71 éves költő, vagy áldozata az elképesztő erővel megnyilvánuló pozsonyi kormányellenességnek? Esetleg mindkettő?

Gyimesi György korábbi parlamenti képviselő, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség politikusa az Indexnek azt mondta: „Egyszerűen hihetetlen, ide vezet a gyűlölet, amit Robert Fico és a kormánya ellen szított az ellenzék, valamint a liberális és progresszív média. Nem tudták sehogy eltávolítani őt a kormányból, annak ellenére, hogy valóságos hadjáratot indítottak ellene a választási kampány kezdete óta. Szörnyű, hogy ez idáig fajult”.       

Nem ezekről szóltak a beszámolók, hanem Robert Ficóról és kormányáról. Az ömlött a tájékozódni vágyó hírfogyasztóval szembe, hogy a szlovák miniszterelnök „Európa-ellenes” (tehát bírál egyes brüsszeli döntéseket) „oroszbarát” (azaz nem kíván fegyvereket szállítani Ukrajnának, s a mielőbbi tűzszünetet szorgalmazza), korrupt, elnyomja a bátor, „független” médiát és – természetesen – lábbal tiporja a jogállamot. Aki eddig sosem hallott Ficóról, az most megtudhatta az „igazságot” a nagyon objektív médiából: egy politikai szörny irányította Szlovákiát a lövések pillanatáig. Amiből kimondatlanul is az következtethető, hogy ne csodálkozzunk a merényleten. 

Mi történt volna, ha egy hasonló merényletet követnek el Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ellen? Milyen beszámolók kísérték volna a dán vagy svéd miniszterelnök meggyilkolására tett kísérletet? Akkor is az áldozat politikai tevékenységének árnyoldalait boncolgatták volna? Ezekben keresték volna a hírmagyarázók a merénylet okát? Nyilvánvalóan nem. Fico ellen két merényletet követtek el szerdán: az egyiket Jurij Cintula költő és biztonsági őr, a másikat pedig a mainstream média. Szégyenletes, ami történt.     

Miután a merényletet az európai parlamenti választásokat megelőző kampány kellős közepén követték el, annak nyilván erőteljes politikai kihatásai lesznek Szlovákiában. Robert Fico pártja tavaly ősszel megnyerte a szlovák parlamenti választásokat, ellenzékbe küldve egy instabil, gyenge, kormányzásra alkalmatlannak bizonyult koalíciót. A júniusi EP-választáson a szó szerint is célkeresztbe került miniszterelnök formációjának fölényes győzelme adhat majd ütős választ azoknak, akik most elégedetten összekacsintanak az „oroszbarát” és „Európa-ellenes” politikus drámai helyzete kapcsán.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?