Iohannis a kirakatban

Ráunt Romániára Klaus Iohannis. Sokak szerint a három hónappal előbbre hozott elnökválasztás egyik célja is az, hogy az államfői álom megvalósulása esetén ne legyen hosszú az átmeneti időszak a Cotroceni-palotában. A legrománabb szász Brüsszelbe vágyik, s ennek érdekében mindent megmozgat.

Először január elején dobta a közvélemény elé a Nemzeti Liberális Párt, hogy reális – és remélt – forgatókönyvként számol Iohannis jelölésével az Európai Tanács (ET) elnöki posztjára. Akkor Charles Michel, a kipécézett brüsszeli testület jelenlegi elnökének valószínűsíthető távozása jelentette az apropót. Iohannis egykori pártja révén jelezte: szívesen lenne a belga politikus utódja. Így egyben megakadályozná, hogy ideiglenes jelleggel Orbán Viktor kerüljön Michel pozíciójába, mivel Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztét az év második felében. Az önjelölési akció sikertelen lett, miután az ET jelenlegi vezetője meggondolta magát, mégsem mond le korábban a pozícióról.

Iohannis nem adta fel. Egy február eleji brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette: „elfogadhatatlan lenne", hogy a vezető európai uniós tisztségeket betöltő személyek között ne képviseltessék magukat „az újonnan csatlakozott keleti államok". Iohannis szerint 2019-ben „tévedés történt", amikor valamennyi fontos tisztségbe régi tagállamok képviselőit választották meg, emiatt ugyanis nagyon sok európai polgár „kirekesztve" érzi magát. Bár nevet nem említett, Iohannisnak határozott elképzelése van arról, ki lenne a legmegfelelőbb keleti jelölt: ő maga. Ez volt tehát rövid időn belül a második bejelentkezés egy kényelmes brüsszeli pozícióba.

Eltelt pár hét, állásajánlat továbbra sem érkezett a belga fővárosból a Cotroceni-palotába. Iohannis ezért újra lépett. Románia értesítette a NATO-tagokat, hogy jelölni tervezi Iohannist a szervezet főtitkári posztjára. az erről szóló információt a Bloomberg tudósítója tette közzé az X-oldalán. Van önbizalma az egykori fizikatanárnak, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ugyanis bejelentette, Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését támogatja a NATO-főtitkári posztra.

Iohannis agresszív nyomulása valahol érthető. Simulékonyságával, a brüsszeli és washingtoni hivatalos álláspontok állandó ismételgetésével az egyik kedvenc kelet-európai uniós államfőnek számít a fősodrú nyugati médiában is. Itthon, az általa összetákolt koalíció minden kérését teljesíti, a választások időpontját is az ő személyes ambíciói szerint igazítja. A „vörös pestisből” szépen felépült Marcel Ciolacu miniszterelnök állítja: románként büszke lenne, ha a Cotroceni-palota jelenlegi lakójára igényt tartanának Brüsszelben.

Csakhogy a számítás és a vágy nem mindig elegendő a sikerhez. Az amszterdami vöröslámpás negyedben sem mindig az a legnépszerűbb kéjhölgy, aki a leglátványosabban ringatja magát a kirakatban.

(Nyitókép forrása: Presidency.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?