Ady András: Az ostrom

Emlékeznek 2014 januárjára, amikor kiderült, hogy az iraki ISIS kinézte magának Falludzsát, s el is foglalta a várost, amelyet az országban kormányellenes gócpontként tartottak számon? Hogy Falludzsa hónapok óta el volt foglalva, mire bekövetkezett az iraki hadsereg megfutamodása az ISIS elől?...

Falludzsa mostani ostroma előtt szükség volt még két győzelemre: 2015 decemberében az iraki sereg visszavívta Anbar fővárosát Ramádit, május 19-én pedig a Falludzsa-közeli Rutbát tisztították meg. A mintegy Ankara méretű, 2010-ben 326 ezer lakosú város mindeddig ugródeszka volt (hatvan kilométerre van a fővárostól) minden jelentős damaszkuszi merénylet elkövetéséhez. Ahogy az utóbbi hetek damaszkuszi ISIS-pokolgépes öldöklései kísérőjelenségei a kormány krónikus gyengeségének, úgy szakad az ország szociális szövete, már a síiták is kezdenek gyilkos különbséget tenni egymás között pró/kontra Irán kérdésében.

Jelzésértékű, hogy a kalifátus Szíriában is épp most aktív. A Falludzsa-effektus, a „külföldi” ütőképesség megtartásának jele a két bombatámadás a relatíve békés és biztonságos Latakiában, Tartúsz és Dzsabla kikötővárosában. Pont ott, ahol inkább várható volt Aszad nyugdíjas rezidenciájának szalagavatója, mint az, hogy ISIS-merényletekre kerül sor. Ilyesmi történt Falludzsa előtt, alatt és lesznek hasonlók az eleste után is Irakban, Szíriában egyaránt.

Ami a mostani, ostrom utáni helyzetről valószínűsíthető: az anbari ISIS továbbra is az egynegyed részt elfoglalt Irakot jelenti, Falludzsa óvatosan szabad, s a tartomány sivatagjai „felszívják” és óvják az ISIS fegyvereseit.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az iraki hadsereg (létszáma pontatlan), a síita csapatok (homályos iraki jelentések szerint kábé tízezer ember), valamint húsz ezer föderális rendőr harcol; szunnita egységekről ritkán és érintőlegesen, kurd egységekről pedig szó nincs. A várost felszólították, hogy a civilek hagyják el, mielőtt a Break Terrorism hadművelet megkezdődik, ám az ISIS helyőrsége azonnal megöl bárkit, aki menekülni próbál. Mondják, a legmocskosabb árulás ez az ügy ellen, de valójában a túszokat, az emberi pajzsokat féltik. A városban rekedt civilek számáról nincs megbízható adat, a polgármester által közölt ötvenezernél valószínűleg többen vannak. Mindenki a dél-keleti, dél-nyugati, észak-nyugati, valamint északi részről körbevett várost figyeli, az azonban továbbra is kérdéses, hogy mennyire lehet számítani azokra a szunnita milíciákra, amelyekről csak futólag, de említés történik.

Ugyanakkor utalnak arra jelek, hogy Falludzsa megvívása szükségessé tette a mindennapos merényleteknek kitett Bagdad fokozott védelmét, s megtörténhet, hogy a Moszulnál harcoló síita milíciákból fognak elvonni és átcsoportosítani Bagdadban. Ott, ahol jelenleg az Irán támogatta síita Asaib Ahl al-Haq és az al-Sadr féle szintén síita, de nem Irán-támogatott Saraya al-Salam helyzetben van ahhoz, hogy egymással is versengve átvegye a Bagdadi biztonsági szervek teljes hatáskörét.

Bagdad kényszerből felkészült az ISIS megszállta Falludzsára, de vajon felkészült-e egy „tiszta” Falludzsára? 

Kimaradt?