Ady András: Luci feri patvaristája

A Perzsa-öbölbeli repülőgép-hordozó, amelyről (több más helyszín mellett) gépeket indítanak a nemzetközi ISIS-lövészetre: a George H.W. Bush nevet viseli. Ő vitte be először Amerikát Irakba, olyasmit rebesgetve, hogy a beavatkozás gyors lesz, a helyzet teljesen tisztázott.

A sebesség tökéletes volt, a helyzetet azóta krízisnek hívják. Aztán kire tippelnek, amikor a következő amerikai elnökre gondolnak? Mert én Hillary Clintonra, és arra, hogy az obamai légicsapások háborúja átnyúlik tán az ő mandátumába, és még jó, ha nem azon is át. Nem épp az ő férje volt, aki tulajdonképpen tartósította a krízist az iraki szankciókkal?

Most egy újabb régi-új szereplőről van szó, akinek köze lehet ahhoz az egységes Irakhoz, amely már Szaddám idejében szét volt szedve szunni, síita és kurd entitásokra, hogy mostanra ténnyé alakuljon a szakadás. Az iraki hadmozdulatok szupervizora az az Austin tábornok, aki alig három éve az amerikai kivonulást igazgatta. Anbar régió katonai vezetőjét – John Allen tábornokot – visszarántották nyugdíjból, hogy előbb John Kerry tanácsadója legyen, majd hogy irányító tevékenységét Irakban fejtse ki. Lehet, hogy ezek az emberek mind tökéletes stratégák, és szakmaiságuk teljében és teljéért vannak ott, de ez az a fekete lyuk, amelyről azt mondták, hogy gyorsan pacifizált, már működő demokrácia és ritka jó közel-keleti példa, hisz kormánya szavára egyként érez: ide soha nem kell visszatérni!

Irak és Szíria sokaknak Vietnamot, Kambodzsát juttatja eszébe, azt, hogy Irak lerohanásának éppúgy volt mondvacsinált oka (tömegpusztító fegyverek, bin-Laden), ahogy Vietnamnak is annak idején (Tonkin-öbölbeli hajóincidens), s hogy a mondvacsinált okokból íme mik kerekednek ki.

Idáig a borúlátással, a hasonlóságok szőrszál-klónozásával! És még pár mondat arról, hogy Obama legalább őszinte volt (decensebb az elődeinél), mert utalt arra, hogy ennek a szíriai és iraki ábrahám-profétoid szervezetnek az elpusztítására vagy három év kell. Igaz, ez kissé átdobja a macskát, mondjuk Hillaryra, és leveszi Obamáról. Ott romlik a kép, hogy az elpusztítás (to destroy) szót használta az IS-sel kapcsolatban, ami teljes felszámolást, írmag nélkül hagyást jelent mindennapi szóhasználatban, márpedig: mióta is folyik az al-Kaida teljes felszámolása? Sikerrel? Minek is szilánkszervezete az ISIS?

Valójában sajnálom kedvenc Obamámat: politikailag arra született, hogy mindenhonnan kivonul, majd visszatérni, illetve maradni (Afganisztán) kényszerül. Őszinte akart lenni, ahogy egy fekete bőrű, muzulmán gyökerekkel rendelkező vezető lehet egy kőtahó és nagyonfehér iszlamofóbokkal teli országban – és mindjárt hazugságokon fogják érni.

Irakban majdnem kétezer katonai tanácsadó, kiképző és amerikai érdekeket védő zsoldos van, a légicsapások és drónkezelők létszámának növeléséhez nagyobb kisegítő-személyzetre és annak extra védelmére is szükség lesz, de Irakban nem lesznek szárazföldi erők. És Irakot – hát még Szíriát – képtelenség rengeteg sorkatona bevetése nélkül megpróbálni megtisztítani. Érthető, nemde?

Kimaradt?