Erdély-zászló miatt emeltek ki ünneplőket a magyar tömegből Kolozsváron

A kolozsvári március 15-i ünnepi felvonuláson a csendőrség kiemelte a tömegből Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökét, valamint további egy személyt, mert Erdély-zászlóval vonultak fel. A csendőrség a szervezőkre hivatkozva próbálta megakadályozni a szimbólum használatát – közölte szerdán az EMNP.

A hagyományosnak számító ünnepi felvonulás és megemlékezés közben emelték ki a tömegből Fancsali Ernőt és további egy kolozsvári állampolgárt a tömegből – utóbbit azonban, mivel feltekerte a zászlót, elengedték. A csendőrség szerint törvénytelenséget követtek el, amikor Erdély zászlajával vonultak fel. Az államhatalmi szerv a szervezőkre hivatkozva kezdett intézkedni, utóbbiak pedig a csendőrségre hivatkoznak.

Fancsali Ernő elmondta: valószínűsíti, hogy a csendőrség bírságot szab ki, az ügyet azonban – jogorvoslat reményében – bíróságra viszi. Az eset nem példanélküli: a csendőrség a tavalyi évben szintén vegzálta a felvonulókat – köztük Fancsalit – Erdély zászlaja miatt. Akkor nem szabtak ki bírságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?