Horváth Anna: „Ma kitűztem az Erdély-zászlót az irodámban”

Kitűzte csütörtökön Kolozsvár alpolgármestere, Horváth Anna az irodájában az Erdély-zászlót. Az elöljáró így szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a Kolozs megyei rendőrség félretájékoztatja a közvéleményt.

Horváth Anna Facebook-posztjában azt írja, a megyei rendőrség a március 15-i ünnepséget szervező RMDSZ-re próbálja hárítani azt a rendőri túlkapást, amelynek során a felvonuló tömegből eltávolították az Erdély-zászlót.

Mint arról már beszámoltunk, Kolozsváron március 15-én a felvonulás előtt rendőrök szólították ki a tömegből az Erdély-zászlót lobogtatókat, igazoltatták, és a zászlók bevonására kötelezték őket. A rendőrök a felvonulóknak a büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkoztak, mely szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető egy bizonyos csoport elleni gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszítás. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Később a Kolozs megyei rendőrség szóvivője úgy fogalmazott, hogy a március 15-i kolozsvári rendezvények szervezőinek (az RMDSZ kolozsvári és Kolozs megyei szervezeteinek) a kérésére távolíttatták el kedden a tömegből az Erdély-zászlókat. Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke és Kinizsi Zoltán alelnök, a rendezvény főszervezője már szerdán határozottan cáfolta a rendőrség állítását.

„Közismert, hogy az Erdély-zászló több mint 3 éve díszíti Vákár István kollégám irodáját a Kolozs Megyei Tanács épületében, és ezzel kapcsolatban soha, semmilyen törvényességi aggály nem merült fel. Nagyon aggasztó, hogy a Mikó-ügy, a kétnyelvű városfeliratok, a nemzeti szimbólumaink szabad használatát korlátozó pereken túlmenően - ahol az igazságszolgáltatáson keresztül csorbítják rendre megszerzett jogainkat - ma már a rendfenntartó intézményeket is erre a célra használják. Nyomatékosítom: a március 15-i ünnepi felvonuláson a rendőrség a mi fenntartásaink ELLENÉRE igazoltatta az Erdély-zászlóval felvonulókat. Azóta is várjuk, hogy a rendőrség tájékoztassa a közvéleményt arról, milyen törvények alapján intézkedtek” - olvasható Horváth Anna csütörtöki Facebookos bejegyzésében. 

 

Ma kitűztem az Erdély-zászlót az irodámbanEzzel is fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a Kolozs megyei rendőrség...

Közzétette: Horváth Anna – 2016. március 17.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?