FRISSÍTVE – Vízilabda-vb: Közel jártak a bravúrhoz, de nem jutottak negyeddöntőbe Vancsikék és az olimpiai kvóta is „elúszott”

Remélni sem lehetett volna jobb kezdést vasárnap délután Románia férfi vízilabda-válogatottjának Montenegró elleni vb-mérkőzésén, de az utolsó negyedben elúszott a negyeddöntőbe jutás és már csak matematikai esély maradt arra, hogy váltsanak a párizsi olimpiára. Az is csak koraestig, mert Olaszország a vártaknak megfelelően legyőzte az Egyesült Államok gárdáját, és így lezárult a számolgatás.

Fotó: a Román Vízilabda-szövetség hivatalos Facebook-oldala

Montenegró már startból kemény falatnak ígérkezett Bogdan Rath szövetségi kapitány együttese számára, mondhatni bravúrt jelentett volna, ha a januári Európa-bajnokságról a dohai világbajnokságra jutó trikolórok megugorják ezt a mércét is. A papírformára rácáfolva viszont az utolsó negyedik versenyben voltak a továbbjutásért. Ahogyan a csoportkörben az olaszok elleni első félidőben felvették az iramot, úgy most tetézni is tudták azt, hiszen 5-3-ra megnyerték az első negyedet. A második játékrészben már behozták hátrányukat a montenegróiak, de a térfélcserét követő 2-2-re végződött harmadik negyed után még mindig csak egyetlen góllal vezettek. Az utolsó játékrészben viszont „elúszott” Vancsikék álma: 12-9-re kikaptak, ezáltal nem jutottak tovább a negyeddöntőbe, az ötkarikás kvóta pedig az ex-jugoszláv csapaté lett.

Romániának már csak matematikai esélye maradt a párizsi részvételre. Annak első feltétele az, hogy az Egyesült Államok kisebb csoda folytán legyőzze vasárnap este Olaszországot a legjobb nyolc közé jutásért rendezendő meccsen. Ez viszont önmagában még nem lenne elegendő, hiszen így a kvótáért Bogdan Rath tanítványainak a kilencedik helyen kellene zárniuk. A válogatott a 9-12. helyekért Kína ellen folytatja kedden, míg az Olaszország–Egyesült Államok csata vesztesére Ausztrália vár.

„Nehéz bármit is mondanom. Mindent megpróbáltunk, és köszönöm a fiúknak, hogy mindent beleadtak. Követtek el hibákat, de nagy odaadással játszanak. Ez a szintünk, el kell fogadnunk. Gratulálok Montenegrónak, ilyen az élet” – idézte Bogdan Rathtot a vizes sportok nemzetközi szövetsége, a World Aquatics hivatalos honlapja.

Az olimpiai részvételt kiharcoló Montenegró Spanyolországgal találkozik a legjobb nyolc között kedden, az pedig a románok meccse előtt eldőlt, hogy a csoportgyőztesként egyenes ágon negyeddöntőbe jutott Magyarország Franciaország ellen játszik az elődöntőért. A franciák 11-8-ra verték ezért az ausztrálokat.

Ugyancsak vasárnap Horvátország 22-4-re verte Kínát ebben a playoff-körben. Ezzel olimpiai kvótát szerzett és továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol Szerbia lesz az ellenfele. A 18 órakor kezdődött Egyesült Államok–Olaszország meccs győztesével Görögország játszik majd a legjobb nyolc között.

FRISSÍTÉS: Ennyi volt: Románia sorsa végérvényesen megpecsételődött, már nem juthatnak ki az idei olimpiára. Igaz ugyan, hogy az Egyesült Államok is közel járt ahhoz, hogy meglepetést okozva kiejtse az olaszokat, de az Eb-bronzérmes végül 13-12-re kiejtette a tengerentúliakat a negyeddöntők küszöbén, és ezzel az olimpiai kvótát is megszerezte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?