Valamiben az európai futball-kupák teljes mezőnyét veri a Kolozsvári CFR

Az erdélyi klub állította ki a legöregebb, 31,6 éves átlagéletkorú csapatot az európai nemzetközi kupasorozatok jelenlegi kiírásában.

Nem sok babér termett az Európa-liga 2020/2021-es idényében a kolozsvári CFR számára. Mivel csak 5 pontot gyűjtött, a vasutas gárda nem élte túl a csoportkört, azonban egy rangsorban így is a második számú nemzetközi kupasorozat éllovasa lett.

A labdarúgással kapcsolatos híreket, adatokat és statisztikákat közlő transfermarkt.com portál szerint a CFR állt ki a legkorosabb csapattal az Európa-ligában jelenlegi idényében. Ebben a tekintetben a Gépész-utcai klub nem csupán aranyérmes, hanem az ezüstérem is jár neki, mivel két alkalommal küldött a pályára 31,6 éves átlagéletkorú csapatot.

A 34 éves Rondón karrierje legszebb éveit tölti a Fellegváron | Fotó: Agerpres/EPADan Petrescu a Young Boys Bern elleni hazai 1-1-es és a CSZKA Szófia ellen idegenben 2-0-ra megnyert találkozón is ugyanazt a kezdő tizenegyet nevezte. Ebben hét, a 30. életévét betöltött játékos kapott helyet: Bălgrădean (32 éves), Vinicius (36), Camora (34), Hoban (37), Djokovics (30), Rondón (34) és Deac (34). Csereként pályára lépett a tejfelesszájúnak szintén nem tekinthető, 34 esztendős Latovlevics is. A kolozsvári kezdőbe egyetlen, 24 évesnél fiatalabb játékos sem került be.

A CFR a Top20-ban négy pozíciót foglal el, ugyanis övé a 12. és a 16. hely is. Előbbit a CSZKA Szófia elleni hazai meccs 29,8, utóbbit az 5-0-ás római zakó 29,6 éves átlagéletkorával érdemelte ki a csapat. Az első tíz helyből ötöt a török Sivasspor, hármat pedig a ciprusi Omonia foglal el. Talán nem véletlen, hogy az éltes korú játékosokat preferáló három klub egyike sem jutott el az egyenes kiesési szakaszba.

A fiatalok a nyerők

A fiatal játékosoknak előszeretettel bizalmat szavazó együttesek ranglistáját a Sparta Prága vezeti. A cseh együttes átlagéletkora 22,2 év volt a hazai pályán, a Milantól elszenvedett 1-0-ás vereség alkalmával. A mérkőzésen a Sparta színeiben kizárólag 30 évnél fiatalabbak játszottak, köztük két 17, egy 19 és két 20 éves.

Az első tíz helyből két-két pozíciót foglal el az OGC Nizza és a Lille, valamint a PSV Eindhoven, egyet-egyet pedig a HNK Rijeka, az Ajax és a Milan. Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalos gárdák sikeresebbek, hiszen a Lille, az Eindhoven és a Milan is továbbjutott a csoportjából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A negyeddöntők legfiatalabb garnitúráját a Bajnokok Ligájából érkező Ajax adta. A holland sztárcsapat 23,3 éves átlagéletkorú csapattal állt ki az AS Roma elleni összecsapásra. A kezdőben három saját nevelésű tizenéves játszott, J. Timber, Rensch és Gravenberch, csereként pedig pályára lépett egy negyedik is, Brian Brobbey személyében. Természetesen a fiatalság együtt jár a tapasztalansággal, aminek nagy ára lehet, az olaszok ugyanis a 21 éves kapus, Kjell Scherpen bődületes hibájából szerezték meg az egyenlítő gólt a 2-1-re megnyert mérkőzésen.

A CFR-nek a BL-ben sincs párja

A Bajnokok Ligájának a hasonló rangsorai szintén azt mutatják, hogy kifizetődő bizalmat szavazni a fiataloknak. Az idei kiírás tíz legalacsonyabb átlagéletkorú csapata közé a Dinamo Kijev, a Sahtar Donyeck, az FC Porto, az FC Liverpool, az Ajax és az FC Barcelona kerül be, valamennyi továbbjutott a csoportjából.

A legidősebb együttesek rangsorát az Internazionale, a Lazio, a Basaksehir, a Zenit, a Juventus és az Olympiakosz vezeti, melyek közül három is csoportjának az utolsó helyén végzett. A BL-ben egyetlen olyan csapat sem lépett pályára, amely életkor tekintetében versenyre kelhetett volna a CFR-rel, még a listavezető Internazionale legidősebb garnitúrájának is csak 30,9 év volt az átlagéletkora.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?