EL: jobban ment az idegenben játszó csapatoknak

Csütörtökön rendezték meg az labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzéseit. 

Arsenal–Slavia Prága 1–1

Az Arsenal esélyesként várhatta a Slavia Prága elleni párharcot, de az is biztos volt, hogy a korábban a Leicester Cityt és a Rangers is búcsúztató csehek ellen nem lesz könnyű feladata. Ez így is lett, az angol csapat hazai pályán kisebb fölényt ki tudott alakítani, valamivel több helyzetet is kidolgozott, de sokáig nem tudott betalálni.

Aztán a 86. percben egy kontra végén, Pierre-Emerick Aubameyang remek indítása után Nicolas Pépé átemelte a kapust, a labda pedig a kapu jobb alsó sarkában kötött ki (1–0). Úgy tűnt, ezzel megnyeri az első mérkőzést az Arsenal, de a ráadásban jött a csattanó: a ráadás pillanataiban jobb oldali szöglet után a hosszún berobbanó Tomás Holes a kapuba fejelt, így a Slavia 1–1-es döntetlent harcolt ki Londonban.

Ajax–AS Róma 1–2

Mindkét csapatnak bőven volt hiányzója, ez azonban az izgalmakra nem volt hatással. Az első félidőben jobbára az Ajax játszott mezőnyfölényben, de a Roma is eljutott helyzetekig. A vezetést végül a hazaiak szerezték meg a 39. percben: briliáns összjátékot követően Davy Klaassen passzolt a kapuba.

A második játékrész elején az Ajax növelhette volna előnyét, de Dusan Tadics büntetőt hibázott, majd az 57. percben Lorenzo Pellegrini szabadrúgásgóllal egyenlített, amely során nagyot lepkézett az amszterdamiak kapusa (1–1). A folytatásban mindkét félnek megvoltak a helyzetei, a Roma pedig ki is használt egyet: Ibanez a 87. percben védhetetlenül a kilőtte az amszterdamiak kapuját. 1–2

Dinamo Zágráb–Villareal 0–1

Az első igazán nagy helyzetet a spanyolok alakították ki: a 8. percben Alfonso Pedraza kapott remek labdát, a bal alsó sarokba tartó lövése viszont gyenge volt, Dominik Livakovic gond nélkül hárította. A félidőt inkább a vendégek uralták, s a kaput is többször találták el: összesen négyszer, ezzel szemben a zágrábiak csupán egyszer. A spanyolok mégsem akcióból szerezték a vezető találatot a félidő hajrájában: Kévin Théophile-Catherine a tizenhatoson belül kézzel ért a labdához, a megítélt büntetőből pedig Gerard Moreno volt eredményes (0–1).

Noha a horvátok veszélyesebben játszottak a második felvonásban, képtelenek voltak egyenlíteni. A Villarreal így 1–0-s előnyben várhatja a jövő csütörtökön esedékes hazai visszavágót.

Granada–Manchester United 0–2

Erősen tartalékosan is bátran futballozott a Granada a Manchester United ellen, az első félidőben a rutinos Roberto Soldado kihagyott azonban két ziccert, a Chelsea-től kölcsönkapott Kenedy egy helyzetet, a Manchester Citytől kölcsönkapott Yangel Herrera közeli lövését pedig a kapufa és David de Gea közös erővel hárította. Sokkal többet volt a labda az angoloknál, akik előnnyel térhettek a szünetre, Marcus Rashford zseniális levétel után okos gólt lőtt a bal alsó sarokba az ötös elől.

A második gólra sokat kellett várni, Bruno Fernandes a mérkőzés hajrájában értékesített egy büntetőt és ezzel nagymértékben el is döntötte a továbbjutás kérdését.

Európa-liga, negyeddöntő, 1. mérkőzések 

  • Ajax (holland)–AS Róma (olasz) 1–2 
  • Arsenal (angol)–Slavia Prága (cseh) 1–1 
  • Dinamo Zágráb (horvát)–Villarreal (spanyol) 0–1 
  • Granada (spanyol)–Manchester United (angol) 0–2

Kapcsolódók

Kimaradt?