EL: döntetlennel zárult a döntővel is felérő ManUtd–AC Milan nyolcaddöntő

Csütörtökön megrendezték a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntős szakaszának első mérkőzéseit.

Manchester United–AC Milan1-1

Két meg nem adott góllal ijesztett rá vendégére a Manchester United, mindkettőnél Dean Hendersontól vették el a találatot. Az MU hiába birtokolta többet a labdát az első játékrészben, az olasz csapat veszélyesebben futballozott – igaz, egy óriási lehetősége az angoloknak is volt a félidő végén: Alex Telles szögletét Bruno Fernandes csúsztatta meg a rövidnél, a hosszún érkező Harry Maguire gyakorlatilag a gólvonalról találta telibe a kapufát.

Mindössze néhány perccel a második játékrész kezdete után Bruno Fernandes ívelt előre nagyszerűen, a Martialt váltó Amad Diallo pazar mozdulattal, háttal a kapunak átfejelte a labdát Gianluigi Donnarumma felett (1–0). Fotó: Twitter/ManUtdFC A 18 éves támadó az első kapura lövésével megszerezte az első gólját a Manchester United mezében.

A kapott gól érezhetően megfogta a Milant, az olaszok próbálkoztak becsülettel, de nem céloztak elég pontosan, a legtöbb esetben Hendersonnak nem kellett játékba avatkoznia. Mindez egészen a ráadásig nem változott, akkor azonban jött Simon Kjaer, és Rade Krunic szögletét követően befejelte azt a gólt, amely nagyon sokat érhet a jövő heti milánói visszavágón (1–1).

Tottenham-Dinamo Zágráb 2–0

Az angolok az első félidő közepén szereztek vezetést, ekkor szép cseleket követően Erik Lamela vette célba a horvátok kapuját, lövése a kapufáról a védők által teljesen magára hagyott Harry Kane-hez pattant, aki közelről a hálóba lőtt.Fotó: Twitter/Tottenham Hotspurs

A második félidőben az angol válogatott támadó megduplázta csapata előnyét: Tanguy Ndombélé hosszú felívelését követően Serge Aurier adott be a jobb oldalról, a labdát a horvátok védője, Kévin Théophile-Catherine egyenesen Kane elé kotorta, aki köszönve a lehetőséget, és egy csel után ismét bevette a zágrábi kaput.

Olympiakosz-Arsenal 1-3

Nem maradt le észak-londoni riválisától az Arsenal sem, az Ágyusok már a 6. percben megszerezhették volna a vezetést, de Pierre-Emerick Aubameyang fejesénél José Sá a lécre tolta a labdát. A vendégcsapat mezőnyfölényben futballozott, és bár kevés helyzetét nem használta ki, a vezetést csak-csak megszerezte – a 34. percben Martin Ödegaard mintegy 20 méterről a léc alá bombázott.

Egy hátul elpasszolt labda előzte meg az „ágyúsok” vezető gólját – és egy könnyelmű labdavesztés alapozta meg a görögökét is. A londoni védelem már az első félidőben is meg-megingott, de akkor még (például David Luiz 16-oson belüli labdaeladásakor) elmaradt a büntetés. Az 58. percben, Dani Ceballos szerencsétlenkedése után azonban már nem: a nem sokkal korábban becserélt spanyoltól elcsent labdát Juszef el-Arabi a bal alsóba vágta.

El-Arabi tavaly, a két csapat El-csatája visszavágójának 119. percében szerzett góljával odébb tessékelte az Arsenalt a nyolcaddöntő kapujából – talán ez a rossz emlék kísértette meg a londoniakat, akik a hajrára összekapták magukat, és Gabriel ívelt fejesével, valamint a hajrára pályára küldött Mohamed el-Neni lapos lövésével nemcsak eldöntötték a meccset, hanem a továbbjutás felé is léptek egy jó nagyot.

Ajax–Young Boys Bern 3–0

A hollandok a második félidő derekán szerezték meg a vezetést, amikor a labda a svájciak hátvédjéről, Fabian Lustenbergerről Davy Klaassenhez pattant, aki kapura tört, majd a hálóba lőtt. Az Ajax a hajrában növelte az előnyét: egy berni védelmi megingást követően Nicolás Tagliafico lövése a védőkről Dusan Tadics elé pattant, aki kilőtte a jobb alsó sarkot. A lefújás előtt nem sokkal pedig még egy hazai találat született: Ryan Gravenberch adott remek labdát a tizenhatos bal sarkánál érkező Brian Brobbeynak, aki a bal alsóba továbbított.

AS Róma–Sahtar Donyeck 3–0

Az olaszok az első félidő közepén szereztek vezetést, ekkor egy hazai térfélen elvégzett bedobás után felépített villámgyors támadás során Pedro ugratta ki Lorenzo Pellegrinit, aki a kifutó kapus mellett a kapuba gurított.

A rómaiak a második félidő hajrájához érve rövid idő alatt további két alkalommal vették be az ukránok kapuját, először egy kontratámadás végén Stephan El Shaarawy cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd a kapus fölött a hálóba ívelt, aztán a bal oldalról beívelt szöglet nyomán Gianluca Mancini volt eredményes.

Dinamo Kijev–Villareal 0–2

Úgy tűnik, hogy véget ért a Mircea Lucescu vezette Dinamo idei európai kalandja. A spanyol együttes Pau Torres találatával szerzett vezetést Ukrajnában, majd a második félidő elején Raúl Albiol is betalált, s mivel a házigazdának egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt a mérkőzésen, simán nyert a Villarreal.

Slavia Prága–Glasgow Rangers 1–1

Döntetlennel zárult a Slavia Praha és a Rangers első összecsapása, amelyen a hét cseh játékost is a kezdőjükbe nevező prágaiak hamar megszerezték a vezetést: Peter Olayinka passzát követően Nicolae Stanciu a tizenhatos bal felső sarkától szép gólt lőtt a skótok kapujába.

Fotó: Twitter/Slavia PrahaSteven Gerrard csapata még az első félidőben egyenlített, bal oldali szabadrúgás után Ianis Hagihoz került a labda, ő a védők és a kifutó kapus mellett Filip Helanderhez passzolt, aki közelről nem hibázott.

Granada-Molde 2–0

A Granada Jorge Molina góljával az első félidőben szerzett vezetést. A második félidőben hiába próbálkozott becsülettel a Molde, Martin Ellingsen három perc alatt két sárga lapot gyűjtött be, ez pedig megpecsételte a norvégok sorsát.

Emberelőnyben még Roberto Soldado is gólt szerzett, így a spanyol csapat kétgólos előnyből várhatja a visszavágót, amelyet a budapesti Puskás Arénában rendeznek majd meg.

Európa-liga, nyolcaddöntő, első mérkőzés

  • Slavia Praha (cseh)–Rangers (skót) 1–1 (Stanciu 7., ill. Helander 36.)
  • Manchester United (angol)–Milan (olasz) 1–1 (A. Diallo 50., ill. Kjaer 90+2.)
  • Dinamo Kijev (ukrán)–Villarreal (spanyol) 0–2 (Pau Torres 30., Raúl Albiol 52.)
  • Ajax (holland)–Young Boys (svájci) 3–0 (Klaassen 62., Tadics 82., Brobbey 90+2.)
  • Granada (spanyol)–Molde (norvég) 2–0 (J. Molina 26., R. Soldado 75.)
  • Kiállítva: M. Ellingsen (71., Molde)
  • Tottenham Hotspur (angol)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–0 (Kane 25., 70.)
  • Olympiakosz (görög)–Arsenal (angol) 1–3 (el-Arabi 58., ill. Ödegaard 34., Gabriel 79., el-Neni 85.)
  • Roma (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) 3–0 (Lo. Pellegrini 23., El Shaarawy 73., G. Mancini 77.)

A visszavágókat március 18-án rendezik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?