Európa-liga: egyetlen német csapat sem lesz ott a pénteki sorsoláson

Kialakult a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének mezőnye. A Milan nagyon nehezen hozta a kötelezőt, a Leicester és a Leverkusen viszont elvérzett.

Az AC Milannál nem voltak elégedettek a Belgrádban elért 2-2-es döntetlennel, de az olasz csapat így is kedvező helyzetből várhatta a hazai visszavágót a Crvena zvezda ellen. Ráadásul Kessié büntetőjével hamar megszerezte a vezetést hazai pályán a Milan.Fotó: AC Milan

Ami ezután történt, arra kevesen számítottak: a korábbi Inter-játékos, Dejan Sztankovics vezetőedző által irányított szerb csapat sokkal veszélyesebben játszott ellenfelénél, a Comore-szigeteki Ben egyenlítése után azonban Gobeljics nem tudta az üres kapuba kotorni a labdát. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ő hozta össze a tizenegyest, majd a hajrában piros lapot kapott, akkor megtaláltuk azt a játékost, aki nem fog jól aludni a hazaúton. A Milan az idegenben lőtt gólok szabályának köszöhetően megmenekült, és bejutott a nyolcaddöntőbe.

Nem kerülte el viszont a kínos kudarcot a Leicester City és a Bayer Leverkusen: mindkét csapat hazai pályán elszenvedett 2-0-s vereséggel búcsúzott az Európa-ligától, amelynek nyolcaddöntőjébe egyetlen német klub sem jutott be.

A Molde után a Dinamo Zagreb is továbbjutott, így a következő forduló pénteki sorsolásán két olyan csapat is érdekelt lesz, amelyet a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtezőjéből a második számú sorozatba küldött ebben az idényben.

Az Arsenal–Benfica párharc első mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszottak egymással a felek, a visszavágót pedig Pireuszban rendezték meg – a londoniak voltak „hazai” pályán. A vezetést is ők szerezték meg a 21. percben Pierre-Emerick Aubameyang révén, a Benfica azonban fordított, és fél órával a vége előtt már 2–1-re vezetett. Az Arsenal Kieran Tierney találatával kiegyenlített, majd tovább nyomott. Végül Aubameyang lett a hős: a 87. percben megnyerte a mérkőzést a londoniaknak, kiharcolva a továbbjutást a legjobb 16 közé.Fotó: Arsenal FC

A múlt héten idegenben 2–1-es győzelmet arató Ajax negyedóra elteltével vezetéshez jutott. Ezt követően a francia csapat játszott mezőnyfölényben, és rengeteg helyzetet alakított ki, de betalálni egészen a 78. percig nem tudott – ekkor büntetőből sikerült. A hajrában az Ajax egy kontra után ismét gólt szerzett, így hazai pályán is nyert, és továbbjutott.

A spanyol Granada kétgólos előnyben várhatta a Napoli elleni visszavágót, de Piotr Zielinski révén már a 3. percben vezetett az olas gárda. Az első félidő felét követően kiegyenlített a Granada, így nehéz helyzetbe kerültek az olaszok, akik azonban a második félidőben újra előnyhöz jutottak Fabián Ruiz góljával. Több gólt már nem szereztek a nápolyiak, így kiestek az Európa-ligából.

Ausztriában két góllal a spanyolok voltak jobbak, az Estadio de la Ceramicában viszont Mergim Berisha góljával a Salzburg került előnybe. A Villarreal házi gólkirálya, Gerard Moreno révén még a félidő előtt egyenlített, majd a hajrában újfent Moreno volt eredményes büntetőből, pontot téve a továbbjutásra.

A kétgólos idegenbeli siker után otthon sem jelentett akadályt a Romának a Braga két vállra fektetése: a portugáliai meccshez hasonlóan Edin Dzeko és Borja Mayoral ismét eredményes volt, továbbá Carles Pérez is beköszönt, így Bryan Cristante kései öngólja már csak szépségtapasz volt a vendégek számára.

A PSV az idegenbeli 4–2-es vereség után a visszavágóra alaposan összekapta magát, és Eran Zahavi első félidei duplájának köszönhetően sokáig továbbjutásra is állt. A hajrában azonban Ahmed Hasszan góljával szépített a görög együttes, s mint kiderült, az egyiptomi játékos találata továbbjutást ért az Olympiakosznak.

Fotó: Rangers FCA skót listavezető Rangers idegenben 4–3-ra győzte le őrült végjátékban az Antwerpet. A visszavágó is gólzáport hozott, ezúttal 5–2-es sikert aratott Steven Gerrard alakulata, így kettős győzelemmel lépett tovább.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért
Milan–Crvena zvezda 1-1, továbbjutott a Milan (3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal)
Roma–Braga 3-1, továbbjutott a Roma (5-1)
Club Brugge–Dinamo Kijev 0-1, továbbjutott a Dinamo (2-1)
Dinamo Zagreb–Krasznodar 1-0, továbbjutott a Dinamo (4-2)
Leicester City–Slavia Praha 0-2, továbbjutott a Slavia (2-0)
Bayer Leverkusen–Young Boys 0-2, továbbjutott a Young Boys (6-3)
Manchester United–Real Sociedad 0-0, továbbjutott a Manchester (4-0)
PSV Eindhoven–Olimpiakosz 2-1, továbbjutott az Olimpiakosz (5-4)
Ajax–Lille 2–1, tj.: az Ajax (4–2)
Sahtar Doneck–Maccabi Tel-Aviv 1–0 , tj.: a Sahtar Doneck (3–0)
Napoli–Granada 2–1, továbbjutott a Granada (3–2)
Hoffenheim–Molde 0–2, továbbjutott a Molde (5–3)
Villarreal–Salzburg 2–1, továbbjutott a Villarreal (4–1)
Rangers–Antwerp 5–2, továbbjutott a Rangers (9–5)
Arsenal–Benfica 3–2, továbbjutott az Arsenal (4–3)
Tottenham Hotspur–Wolfsberg 4–0, továbbjutott a Tottenham (8–1)

A nyolcaddöntő sorsolását február 26-án 13 órától tartják meg. Az első mérkőzéseket március 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?