banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Vadászreflex-íjászatban lett világbajnok a csíkszentkirályi Bors Bence

Egy hete kapott szárnyra a hír, hogy a székelyföldieknek Bors Bence személyében kadet korosztályú világbajnoka van 3D-s íjászatban. A kevesek által ismert szakág lényege, hogy a versenyzőknek különböző távolságokról állatfigurákat kell eltalálnia és a szívhez lehető legközelebbi lövésekkel kell pontokat szerezniük.

Rengeteg erőfeszítést fektetett az elmúlt időben az Alsósófalvi Szirtisas Íjász Sportklub a sportág székelyföldi népszerűsítésébe. A kilenc évvel ezelőtt alapított egyesület a 2020-as években a csíki régióra is kiterjesztette tevékenységét, egészen pontosan Csíkszentkirályon hozott létre felkészülésre alkalmas központot, ahol a helyi fiatalok is megismerkedhetnek a sportággal.

Fotók: Bors Bence személyes archívuma

Egy héttel ezelőtt a sportklubnál készülő, mindössze 13 éves Bors Bence a mezőny számára felülmúlhatatlan teljesítményt nyújtva világbajnok lett kadet korosztályban a történelmi íjászok világszervezetének (HDHH-IAA) ausztriai versenyén.

Hazatérését követően elértük a fiatal sportolót, aki elmondta, véletlenszerűen került kapcsolatba az íjászközeggel. Amikor édesapja unokatestvérénél, Russu-Bors Tibornál jártak, éppen az első csíkszentkirályi edzést tartotta, a dolgok pedig úgy alakultak, hogy ezen Bors Bence is kipróbálta tudását, így kezdődött a sikertörténet.

„Nagyon sok versenyen vettem részt az elmúlt két évben. Az elejétől kezdve úgy voltam vele, hogy ha nem is nyerek, akkor is jó tapasztalat számomra, ha elindulok az eseményeken. Bár az első két versenyemen még csak középmezőnyben végeztem, utána belejöttem és elkezdtem hozni az érmeket” – emlékezett vissza a kezdetekre az íjász.

Ausztriában nyert legutóbb

Valószínűleg kevesen találkoznak a mindennapokban a 3D-s- vagy vadászreflex-íjászat fogalmával. A sportág lényege, hogy az olimpián is látott hagyományos szakággal ellentétben nem klasszikus, kör formájú célzónára, hanem állat formájú célokra lőnek a versenyzők. Érdekesség, hogy a pályákon senki nem ismeri a pontos távokat, tehát a sportolóknak technikai tudásuk mellett érzékeikre is szükségük van a jó lövéshez. Egy próbálkozással 11 pontot lehetett elérni, hogy ha az állat szívében áll meg a nyíl, nyolc pontot ér a tüdőtalálat, ötöt pedig az, ha bármilyen ponton az állat testét érik el.

„A hazai versenyeken általában százan jelennek meg, de vannak olyanok is, amelyeken kétszázan részt vesznek. Ennél azért sokkal több íjász van Romániában. Én általában csak az országon belül járok ilyen eseményekre, kivétel volt korábban egy magyarországi verseny, illetve a legutóbbi ausztriai” – mondta el a sportág mezőnyéről Bors Bence, aki igyekszik a lehető legaktívabban kivenni a részét a sportéletből.

Összesen harminc romániai versenyző volt kint a múlt heti nemzetközi megmérettetésen, saját korkategóriájában egyedül ő képviselte az országot. Többek között magyarországi, cseh és olasz ellenfelet is maga mögé utasított a győzelemhez vezető úton.

A versenyzőknek technikai tudásuk mellett érzékeikre is szükségük van a jó lövéshez

A történelmi világszervezet jövőre Európa-bajnokságot szervez Szlovákiában, amelyre Bors Bence mindenképpen el szeretne jutni. Mivel nemrég az iskola is megkezdődött, arra is összpontosítania kell a csíkszeredai Waldorfban tanuló fiatal íjásznak, viszont a suli mellett is tud egy-két órát gyakorolni.

Tervei szerint részt vesz a Szirtisas Íjász Sportklub szombati versenyén, a Kövesdomb Trófeán is, amelyet Csíkszentkirályon szervez meg az egyesület.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?