banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki a megyei tanács Székely Ernőt, Csíkszentkirály polgármesterét

A jövedelemadó visszaosztásából újabb településeket támogat Hargita Megye Tanácsa, külföldi tanulmányútra megy egy küldöttség a Kishalász program elindítása érdekében, megszavazták a tagdíjat a Harghita Business Centernek és a Sóvidék-Hegyalja Leadernek, EU-s pályázattal digitalizálják a folyamatokat, csökkentik a bürokráciát és növelik a hatékonyságot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Ezek voltak Hargita Megye Tanácsa február 28-i rendkívüli ülésének legfontosabb döntései, amelyet Csíkszentkirályon tartottak.

A testületet Székely Ernő polgármester köszöntötte, és röviden ismertette a község történetét. Mint mondta, fontos számukra a közösségépítés, a sport, a turizmus, a korszerűsítés minden területen, de büszkék az önkéntes tűzoltókra is. Fontosnak tartják a kulturális értékek megőrzését, tervezik egy régi malom megvásárlását, amit múzeummá alakítanának, mondta az elöljáró, aki megköszönte a megyei tanácsnak, hogy támogatják a községet a fejlődés érdekében.

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

Borboly Csaba elnök a megyei tanács részéről Bethlen Gábor-díjjal tüntette ki Székely Ernő polgármestert kiemelkedő közéleti munkájáért, kitartást, jó egészséget és további eredményes munkát kívánt neki.

A 125A jelzésű megyei út egy szakaszának a finanszírozására a Regionális Operatív Programban (POR) pályáznak, ennek a dokumentációját elfogadta a testület, akárcsak a gyergyói kis terelőút dokumentációját. Utóbbi munkálatait valószínűleg idén befejezik, mondta Borboly Csaba.

Elkészült a dokumentáció a székelyszentkirályi út újjáépítésére is, mint Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a forgalmat elterelik majd, ugyanis nincs hely pót híd építésére.

Autó töltőállomásokat építenek az országos helyreállítási terv (PNRR) finanszírozásával, ismertette Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke. Mint részletezte, öt töltőállomás lesz Csíkszeredában, kettő Székelyudvarhelyen, kettő Keresztúron és kettő Gyergyó-térségében, ezeket a megyei tanács tulajdonában levő területeken tudják megépíteni.

Az ország egyik legjobban működő inkubátorháza a székelyudvarhelyi Harghita Business Center, hangsúlyozta Borboly Csaba, mint hozzátette, ambiciózus terveik vannak, amelyek érdemesek a támogatásra. A döntéshozó testület megszavazta az inkubátorház tagdíját, akárcsak a Sóvidék-Hegyalja Leader esetében.

EU-s pályázattal bonyolítják le a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház digitalizációs folyamatát, emellett fontosnak tartják a bürokrácia csökkentését és a hatékonyság növelését, hangsúlyozta a megyeelnök.  

A jövedelemadó 6 százalékos visszaosztásából támogatja a megyei tanács Csíkszentkirály községet a régi malom megvásárlásában, de további Hargita megyei településeknek is szavaztak meg támogatást: Galócás, Gyergyótölgyes, Bélbor, Vasláb, Farkaslaka, Fenyéd, Nagygalambfalva, Salamás, Csíkszentmihály, Oroszhegy, Újszékely, Oklánd, Csíkszenttamás, Gyergyóvárhegy, Maroshévíz, Parajd és Gyergyóholló.

Kishalász programot indítanának a sikeres Kiskertész és Kiserdész programok mintájára, ennek érdekében a magyarországi Heves megyébe utazik egy küldöttség tanulmányútra, fogadta el a határozattervezetet a testület.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?