banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Erdélyi arany- és bronzérem született a Nomád Világjátékokon

A fogarasi Alin-Mihai Tudoran-Stoenică a történelmi íjászat zhambi számában diadalmaskodott, a csíkszentsimoni Bakos Csongor pedig a lovasíjászat tenge ilu versenyszámában állhatott dobogóra.

Szeptember 8. és 14. között zajlottak a kazahsztáni Asztanában a Nomád Világjátékok (World Nomad Games – WNG). Ez az UNESCO égisze alatt megrendezett nemzetközi tradicionális sportverseny, amelynek célja az etnosport – mint a kulturális örökség szerves része – népszerűsítése és megőrzése. Az Etnosport Olimpiának is nevezett WNG a globális kulturális sokszínűséget ünnepli, továbbörökítve a különböző népek nemzeti hagyományait.Bakó Csongor | Fotó: Balog János
Az ötödik alkalommal megtartott rendezvénysorozaton a világ minden tájáról érkezett sportolók 21 izgalmas eseményen mérkőztek meg, beleértve a lóversenyt, a hagyományos birkózást, a harcművészeteket, a kirakós játékokat, a történelmi íjászatot, a lovasíjászatot és a ragadozómadár-vadászatot. A versenyzők 97 éremkészletért küzdöttek, bemutatva ügyességüket és elhivatottságukat.
Az ókori olimpiai játékokhoz hasonlóan a megnyitó ünnepség is különleges pillanat volt, mesterien integrálva a versenyek lebonyolításába. A házigazdák pompával fogadták a résztvevő országok delegációit, és nagyszabású látványt nyújtottak, amely előtérbe helyezte Kazahsztán történelmét és a sztyeppei civilizációk kulturális örökségét, a ló háziasításától napjainkig.

A játékok keretében mintegy 10 hektár területet szenteltek a kulturális és művészeti programoknak, köztük a sztyeppei népek történetét bemutató tematikus kiállításoknak. A látogatók hagyományos harapnivalókat fogyaszthattak, és részletes információkat kaphattak angolul beszélő idegenvezetőktől. A Kazah Nemzeti Múzeumban nemzetközi tudományos konferencia zajlott, melynek témája az etnosport fejlesztése volt.

A nagy sztyeppe összejövetele

Az idei kiadás „A nagy sztyeppe összejövetele” mottóval került megrendezésre. Asztana tele volt a játékokra utaló transzparensekkel és zászlókkal, valamint WNG-kabalákkal.

Romániát 34 fős delegáció képviselte, melynek tagjai 13 sporteseményben indultak. Az eredmények figyelemre méltóak voltak, Romániának sikerült megszereznie a WNG történetének első aranyérmét. A fogarasi Alin-Mihai Tudoran-Stoenică nyert a történelmi íjászatban – a zhambi célba lövésben. Ennek során egy 22 cm átmérőjű céltáblára lőnek a versenyzők. A céltábla egy madzaggal van felfüggesztve, s mivel a verseny a szabad ég alatt zajlik, a szél mozgatja.  A romániai résztvevők egyik csapata, középen Alin-Mihai Tudoran-Stoenică | Fotó: Balog János

A csíkszentsimoni Bakos Csongor bronzérmet szerzett a lovasíjászat tenge ilu versenyszámában, Románia pedig szintén ezüstérmet szerzett a kures nevű küzdősportban. A tenge iluban, bár a lovasíjászathoz sorolják, nem használnak íjat, a versenyzőknek lóhátról lehajolva kell áthelyezniük minél rövidebb idő alatt minél több földön levő tárgyat. Nemzetek szerint Románia az előkelő 9. helyet foglalta el, megelőzve sok nagyobb lélekszámú államot.

A Román Hagyományos Íjászat Szövetség (FRAI) delegációja 15 főből állt, ebből 12 hagyományos íjász – köztük a nagyváradi Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség hagyományőrző csoport 4 íjásza, akik egyúttal a Nomad Archers SK igazolt sportolói: Ridi Bettina Dóra, Ridi Ferenc, Dajka Gyula-Tamás, Balog János – és 3 lovasíjász.

A török puta alapversenyben Ridi Ferenc bejutott a legjobb 16 közé, itt Törökország legjobb íjásza ellen a szétlövésben alulmaradt. A puta egy körte alakú, hátulról egy ló és lovas sziluettjét mintázó, kb. 1,2 méter magas céltábla, melyre a férfiak 70, a nők pedig 60 méterről lőnek.  Szeptember 11-én került sor a zhamby versenyszámra, melyben 30 méterről kellett lőni a célra 5 sorozatban, sorozatonként 5 nyíllal. Egyenletes és kiemelkedő teljesítménnyel Alin-Mihai Tudoran megnyerte ezt a versenyt. Csütörtökön csapatverseny volt (3 férfi és 2 nő minden országból), ahol megint 30 méteren a zhamby célra kellett lőni.

Ezek, az átlagos európai számára egzotikusnak tűnő sportok Kazahsztánban nagy népszerűségnek örvendenek. A lovasíjász versenyeken 3-4 ezer néző volt, a tradicionális küzdősportok összecsapásain pedig 15-20 ezren szurkoltak, meséli Balog János. Elmondása szerint a FRAI első alkalommal vett részt hivatalos küldöttséggel a Nomád Világjátékokon. A záróünnepséget a szabadban, a WNG kulturális központjában tartották, ahol hivatalosan is bejelentették, hogy 2026-ban a Nomád Világjátékoknak Kirgizisztán ad otthont.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?