Több mint 80 év után térhet vissza Borsafüredre a magyar sísport

Észak-Erdély visszacsatolása után téli olimpiai játékok megszervezésére alkalmas központ kiépítésébe kezdett Magyarország a Radnai-havasokban, amit a II. világháborút lezáró békeszerződések „kerékbe törtek”.

Fotó: Borsa Polgármesteri HivatalaA Radnai-havasokban található borsafüredi téli olimpiai központ ad majd otthont a jövőben a Magyar Sí Szövetség által szervezett edzőtáboroknak és versenyeknek – jelentette be pénteken Ion Sorin Timiș, Boraa polgármestere. A városvezető szerint az erről szóló jegyzőkönyvet májusban írják alá.

Ion Sorin Timiș, Boraa polgármestere tavaly ősszel találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Sí Szövetség képviselőivel. „Meghívtuk a ezen intézmények vezetőségét Borsafüredre, hogy nézzék meg az itteni sportbázisokat, azaz a telegondolát és az olimpiai sípályát. Szeretnénk, ha a nyugati országok helyett a magyar alpesi sísport egyes versenyeit és edzőtáborát Borsafüredre költöztetnék, hiszen az itteni bázisnak a Magyar Sí Szövetséghez kapcsolódó múltja van” – írta a borsai városháza.

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Sí Szövetség és a kolozsvári magyar konzulátus képviselői megtekintették az olimpiai pályát, a felvonót és a Borsa által kínált létesítményeket. „Nagyon elégedettek voltak a látottakkal, tekintve, hogy a Boraa által kínált jelenlegi feltételek a legjobbak közé tartoznak. A Magyar Sí Szövetség elnöke a sípályák bejárása után azt mondta, hogy Ausztriával, Svájccal vagy Olaszországgal vetekedő körülményeket teremtettünk” –dicsekedett a máramarosi település vezetősége.

Mint fogalmaztak, a húsvéti ünnepek után újabb tárgyalási fordulóra kerül sor a TF vezetőségével, májusban pedig jegyzőkönyvet írnak alá a borsai és a magyar állam sportért felelős képviselői között a borsafüredi edzőtáborok és versenyek szervezéséről.

Kapcsolódók

Kimaradt?