Tizenkét év után lesz ismét erdélyi döntő az Erste Ligában

Fotó: archívTizenkét év után rendeznek ismét erdélyi döntőt a jégkorong Erste Ligában. A 2020-2021-es idény fináléjában a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona csap össze.

Múlt csütörtökön eldőlt, hogy mind a két ágon erdélyi együttes jut tovább az Erste Liga elődöntőiből, a párharcok egyaránt hat mérkőzésig tartottak. Az alapszakaszgyőztes Brassói Corona 0-2-ről fordítva ütötte ki a DEAC-ot, a Csíkszeredai Sportklub pedig ugyanilyen arányban múlta felül az FTC-Telekomot.

Ezzel 2014 óta először nem jutott a legjobb kettő közé magyarországi együttes. Akkor hiába uralták a mezőnyt menet közben a kétszeres címvédő Dunaújvárosi Acélbikák, az elődöntőben meglepetésre elbuktak a Brassóval szemben, míg a másik ágon a felvidéki Érsekújvár harcolta ki a részvételt. A felvidékiek végül a finálét is behúzták, mégpedig 4-2 arányban, egyúttal ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor nem határokon belüli klub diadalmaskodott a bajnokságban, nem számítva az előző idényt, amely a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt, így az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot megosztott győzteseknek minősítették.

Az alapszakaszgyőztes Brassói Corona élvezi a hazai pálya előnyét, az első két találkozót otthon játssza, és ha szükséges, akkor az ötödiket és a hetediket is. A Szereda ellen ráadásul jól ment a Brassónak az alapszakaszban, amikor február 9. és 14. között hat nap alatt négyszer megmérkőztek, akkor a Corona - ugyan először hosszabbításban 4-3-ra kikapott - 7-3-ra, 7-5-re és 4-3-ra diadalmaskodott, utóbbi két alkalommal hazai jégen.

A playoffban a Brassó válaszhatott először, a nyolcadik kiemelt Vasassal viszont meggyűlt a baja, csak a hetedik, mindent eldöntő összecsapáson sikerült kiharcolnia a továbbjutást. A Csíkszereda a másik erdélyi együttest, a Gyergyói HK-t szemelte ki, és bár két felvonás után 1-1 volt az állás, utána három siker következett. Az elődöntőben mindkét gárda kemény csatában, ám 4-2-es összesítéssel lépett tovább: a Corona a DEAC ellen az első két hazai felvonást elbukta, ám jött négy diadal sorozatban. A társbajnokok párharcában a Szereda először kikapott az FTC otthonában, azonban a folytatás már  jobb játékot hozott, és fináléba kerülést. A Ferencváros - mint az Erste Ligában legjobb helyen végzett magyar klub - a magyar bajnoki címmel vigasztalódhatott.

A párharc az egyik csapat negyedik sikeréig tart. Ezen a héten kedden és szerdán Brassó, szombaton és vasárnap Csíkszereda lesz a házigazda. Amennyiben szükséges, jövő héten, április 6-án és 10-én Brassó, 8-án Szereda lesz a rendező. Minden találkozó romániai idő szerint 18.30-kor kezdődik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?