Erste Liga: „piszkos módszerekkel” hergeli riválisait a Brassói Corona?

Háromgólos vereséget szenvedett a vasárnap este lejátszott erdélyi rangadón a Csíkszeredai Sportklub a Brassói Corona otthonában. A listavezető barcasági fellépése azonban több csíkszeredai szurkoló számára amiatt maradt emlékezetes, mert nem jutottak be az Olimpiai Jégcsarnokba. Bár a mérkőzés közben készült felvételek tanúsága szerint bőven akadtak üres székek a csarnokban, hiába várt jegyre és bebocsátásra a kinnrekedt mintegy 100 szurkoló.

Hagyományosan sok nézőt vonz a csíkszeredai és a brassói jégkorongcsapat mérkőzése. Akár egyik, akár másik városban rendezik meg a találkozókat, általában garantált a telt ház. Azonban olyan eset még nem fordult elő, hogy ne jutottak volna be nézők a meccsekre. Egészen vasárnapig. Ezen a napon ugyanis számos csíkszeredai drukker hiába indult útnak, nem jutott be a két csapat aktuális összecsapására. A legtöbben csalódottan indultak haza, néhányan a csíkszeredai csapatnak biztosított tiszteletjegyek segítségével bejutottak a mérkőzésre.

A brassói klubot fenntartó helyi önkormányzat a közelmúltban vezette be az online jegyértékesítést szerződést kötve egy erre szakosodott céggel. A belépőjegyekhez a bilete.ro oldalon keresztül lehet hozzájutni, és a jegypénztárakban elvileg a mérkőzés előtt egy minimális mennyiség megvásárlása lehetséges csupán. Az új rendszer bevezetése nem volt zökkenőmentes, a Brassóban lejátszott román kupadöntőn is gondot okozott, hogy bár az online felületen nem lehetett belépőhöz jutni, a csarnokban számos üres hely volt a Gyergyói HK és a Csíkszeredai Sportklub összecsapásán.

Az Erste Liga Versenyszabályzatának 35.§-ának a szurkolók beléptetésére vonatkozó rendelkezéseinek 7. pontja értelmében: „A szervező, illetve rendező szerv alkalmazása esetén a rendező szervnek biztosítani kell a vendégszurkolók számára az elkülönített belépés lehetőségét és elkülönített elhelyezését. A vendégszurkolók részére fenntartandó helyek száma minimálisan a pálya befogadó képességének 10 százaléka, kivéve a zárt kapuk mellett lejátszandó mérkőzések (…)”.

A vendégszurkolók nem megfelelő elhelyezését a versenyszabályzat díjakról és szankciókról szóló melléklete szerint a liga pénzbüntetéssel, vagy akár a pályalicensz megvonásával is büntetheti (Versenyszabályzat, 1. számú melléklet – Díjak és szankciók. A teljes versenyszabályzat elérhető itt.)

A tíz évvel ezelőtt átadott Brassói Olimpiai Jégpálya hivatalos befogadóképessége 2000 néző. A csíkszeredai szurkolók számára kötelezően biztosított jegymennyiség tehát 200 db. belépőjegy. A csíkszeredaiak szerint nem tartózkodott az adott szektorban ennyi szurkoló (más kérdés, hogy semmilyen módon nincs is elkülönítve a vendégek számára fenntartott lelátói rész). Több fotón az látható, hogy számos üres hely van a vendégek által használt nézőtéri részeken. (Az Erste Liga honlapján található jegyzőkönyv szerint hivatalosan 1400 néző volt jelen.)

A Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete Facebook bejegyzésben reagált a kialakult helyzetre, tiltakozásukat fejezve ki a történtek miatt.

 

Sajnálatát fejezte ki az események miatt Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub elnöke. „Elítéljük a történteket. Véleményem szerint a brassói klub személyes bosszúja áll az események hátterében, az egész visszavezethető Radim Valchar meghiúsult átigazolására” – fogalmazott a Maszolnak Hodos László. A vezető felhívta a szurkolók figyelmét, hogy a két klub még több fontos mérkőzést fog játszani ebben a szezonban, ezért tanulva a történtekből, mindenki próbálja meg időben, online megvásárolni a belépőjegyét. Az elnök azt is kiemelte, hogy a szurkolók legjobban teszik, ha szervezetten utaznak és hivatalosan jelentik érkezésüket a brassói klubnak, illetve az illetékes hatóságoknak. „Műveletlen és udvariatlan dolognak tartom a szurkolók kirekesztését és biztosítok mindenkit, hogy mi Csíkszeredában egyetlen csapat szurkolóival sem fogunk hasonlóan viselkedni” – mondta Hodos László.

Elérhetetlen volt a mérkőzés ideje alatt Emilian Cernica, a Brassói Corona jégkorongszakosztályának elnöke, bár a beléptetést végző cég szakemberei, valamint a mérkőzést felügyelő biztonsági cég munkatársai is az ő rendelkezéseire hivatkoztak a jegyértékesítéssel és beléptetéssel kapcsolatosan. A vasárnapi eseményekkel kapcsolatosan kérdéseinket eljuttattuk a Brassói Coronához. Szintén kértük a Magyar Jégkorongszövetség vezetőségének állásfoglalását a kialakult helyzettel kapcsolatosan. Ha választ kapunk, közölni fogjuk.

A történeti hűség kedvéért álljon itt a mérkőzés jegyzőkönyve:

Jégkorong Erste Liga és román bajnokság alapszakasz
Brassói Corona–Csíkszeredai Sportklub 5–2 (0–1, 4–1, 1–0)
Brassó, Olimpiai Jégcsarnok 1400 néző
Gólszerzők: Labrecque (24.), Brown (34.), Fowlie (37.), Gliga (39.) és Carlson (56.), ill. Taratuhin (3.) és Rokaly N. (38.)
Kapura lövések: 37–53
Büntetőpercek: 4, ill. 10 perc

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?