Paralimpia 2024: Fellobban a láng Párizsban

Ahogyan a párizsi nyári olimpia megnyitóját „kivitték a szabadba”, úgy most először a paralimpiai játékok nyitóünnepségét sem stadionban rendezik. A francia házigazdák az ikonikus Champ-Élysées sugárútón és a Diadalív (Arc de Triomphe) környékén szervezik. A szerda esti megnyitót követően szeptember 8-ig zajlik a küzdelem romániai és magyarországi parasportolók részvételével.

Több mint hatvanezer nézőt várnak szerda este a párizsi Champ-Élysées sugárút és a Diadalív környékére, ahol hivatalosan is megnyitják a 17. nyári paralimpiát. Ez az első alkalom, hogy nem stadionban rendezik az eseményt, a francia szervezők szerint ugyanis így több ember figyelmét felhívhatják a paralimpiai mozgalomra. Eddig amúgy nagyjából kétmillió belépőt értékesítettek a párizsi seregszemlére, ahol 4400 paralimpikon összesen 23 szakágban versenyez majd.

Köztük a hat romániai sportoló, a korábbi sportminiszter és paralimpiai bajnok kerékpáros Novák Károly Eduárd. Ugyanúgy parakerékpározásban szurkolhatunk majd Theodor Maticcannak, de az asztaliteniszező Camelia Ciripan és Boni Simion, valamint a cselgáncsozó Alexandru Bologa és Daniel Vargoczki is versenyezni fog a szeptember 8-ig tartó ötkarikás játékokon.

A romániai sportolók közül a viadalt csütörtökön az asztaliteniszezők kezdik, Novák Ede augusztus 30-án és augusztus 31-én, valamint szeptember 4-én és szeptember 6-án is rajthoz áll.

Fotó: Paris2024/Facebook

Magyarország egy népes, 39 fős csapattal vesz részt a párizsi játékokon – a megnyitón Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó és Gáspár Tamás paralimpiai ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes íjász lesznek a zászlóvivők –, akik 13 sportágban, 68 számban küzdenek. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ezért ki is jelentette: amíg nem kezdődnek el a versenyek, 68 aranyéremben reménykednek. „Tényleg úgy gondolom, hogy ne menjünk el úgy sportversenyre, hogy nem akarunk mindent megnyerni. Soha nem értettem, amikor különböző sportszervezetek és szövetségek vezetői azt mondták, hogy hát, két aranyért megyünk, öt helyezésért, ilyesmi. Ez sport, nyerni akarok, nem? A házkörüli futóversenyt, az iskolai bajnokságot és a paralimpiát is meg akarom nyerni, így kell hozzáállni” – nyilatkozta az MTI-nek. Hozzátette, hogy persze ismerik a realitásokat is, ezért józan ésszel azt mondaná, hogy azzal már elégedett lenne, ha a tokiói játékok éremtáblázatának 18. helyezését megismételnék. „Ha a fölé tudunk menni, az óriási öröm lesz, ha jelentősen ez alatt maradunk, akkor az egy pici csalódás lesz” – közölte.

Szerinte a magyar parasport az aranykorát éli, soha nem volt ilyen eredményes és ismert, mint most. Amúgy a magyar kormány a paralimpiai aranyérmet 70 ezer euróval, az ezüstérmet 50 ezerrel, a bronzérmet pedig 40 ezer euróval jutalmazza majd, a paralimpiai bajnokok pedig havi életjáradékban is részesülnek majd 35. életévük betöltése után.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?