A párizsi Paralimpiai Játékokon vesz részt Novák Eduárd

Egy éve döntötte el, még egyszer részt vesz a paralimpiai játékokon. Szombaton utazott az olimpiai faluba Novák Eduárd parakerékpáros.

„Ma boldog vagyok, hogy Párizsba indulok, az olimpiai faluba, hogy életem legjobb formájában vagyok, hogy a legjobb emberek vesznek körül. A legszerencsésebb vagyok, hogy valóra váltottam ezt az álmot, amelyért igen, keményen dolgoztam, nem kaptam ajándékba. Meg lehet csinálni, még ha nehéz is, és az üzenetem nektek, hogy soha ne adjátok fel az álmotokat! Végül szeretnék köszönetet mondani a családomnak, a partnereimnek és a csapatomnak: ti vagytok azok, akik hitet adtatok nekem, hogy sikerülni fog!” – írta Facebook-oldalán a Párizsba induló Novák Eduárd parakerékpáros szombaton.

Fotó forrása: Novák Eduárd Facebook-oldala

Mint ismert, Novák 2012-ben Románia első paralimpiai bajnokvává vált, ugyanakkor a pályafutása során további három ezüstérmet is ünnepelt Pekingben, Londonban és Tokióban. Utóbbi dobogós helyezését a történelemben egyedülálló módon sportminiszterként érte el Japánban.  

A felkészüléssel kapcsolatban a sportoló szombaton azt írta, egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy még egy Paralimpiai Játékokra kvalifikál, bár nem volt épp formában, és ráadásul egyre többen jelentek meg a versenykategóriájában. „A dolgok egyáltalán nem kedveztek nekem: mindent feladtam, amit az elmúlt években felépítettem, nem edzettem, és felszedtem néhány kilót. Mindezek mellett egyre több félig fogyatékkal élő sportoló jelent meg az én kategóriámban, amelyben eddig főként protézises sportolók versenyeztek. Ennek következtében a kvalifikáció nagyon nehéz volt. Nagyon nehéz évem volt, folyamatosan dolgoznom kellett a fizikai állapotomon, meg kellett találnom a költségvetést, amely biztosítja a felkészülésemet, és szükségem volt egy technikai stábra. De sikerült. Rengeteg kétségem volt afelől, hogy eljutok-e idáig, de továbbra is követtem a célomat. Bíztam magamban, hogy újra elérhetem a kívánt eredményeket. Ez az év sok áldozattal járt. Majdnem 10 hónapig nem voltam otthon, távol voltam a családomtól, szállodákban éltem, mindig a felszereléssel a bőröndben, edzőtáborok, e-mailek, telefonok és nehéz helyzetek között” – írta Facebook-bejegyzésében.

Korábban már elmondta, sok mindenen változtatnia kellett ahhoz, hogy 47 évesen visszanyerje a fizikai állapotát, de sikerült, a világbajnokságon elért eredményei pedig új lendületet adtak számára a folytatáshoz.  A párizsi paralimpia augusztus 28-án kezdődik és szeptember 8-án zárul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?