Szponzorvisszalépés és fenyegetések – nem csitul az „istenek lakomája” botrány utóhangja

Visszalépett a párizsi olimpia egyik szponzora, miután botrányt okozott az ötkarikás játékok megnyitóján az „istenek lakomája” koreográfia. A pénteki ceremónián fellépő DJ eközben halálos fenyegetések sora miatt kénytelen volt rendőrségi feljelentést tenni.

Emlékezetes, hogy az idei párizsi olimpia megnyitóját stadion helyett a Szajna folyó mentén rendezték, és igazán grandiózusra és látványosra sikeredett. Megosztotta viszont a közönséget az a mozzanat, amikor queerek mulatoztak az „istenek vacsorája” jelenet során. Ezt sokan szentséggyalázásként értelmezték, mert tévesen úgy vélték, hogy Leonardo da Vinci híres festményét, Az utolsó vacsorát idézi. A freskó, mint ismeretes, Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja, a megnyitón bemutatott előadáson pedig hasonló „elrendezésben” véltek felfedezni a női ruhába öltözött szakállas férfiakat. Mindezt többen a konzervatív keresztény értékek arculcsapásának tartották, káromlásnak és sértésnek értékeltek.

A megnyitó során is elhangzott, hogy a koreográfia Dionüszosz-lakomát jelenít meg | Fotó: képernyőmentés/Eurosport

A szervezők azóta már elnézést kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, ugyanakkor a jelenet koreográfusa is cáfolta, hogy Az utolsó vacsora ihlette volna az ominózus jelenetet. Amúgy az már az olimpia megnyitójakor is elhangzott, hogy az Ünnepség című jelenet Dionüszosz-lakomát jelenít meg. A rendező Thomas Jolly szerint az elképzelés az volt, hogy egy olyan nagy pogány partit szervezzenek Olümposz isteneivel, amely összehozza és megbékíti az embereket, továbbá a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget erősíti.

Ennek ellenére a párizsi olimpia egyik szponzora közölte, hogy a történtek miatt visszalép az ötkarikás játékok támogatásától, a drag queen jelenethez zenét biztosító Barbara Butch francia DJ pedig azóta is zaklatásnak van kitéve. A Deadline alapján a 444.hu arról számolt be kedden, hogy az előadó a halálos fenyegetések miatt már rendőrségi feljelentést is tett.

Amúgy az ellentmondásos reakciók dacára a franciák 96 százaléka elégedett volt a megnyitóval, de a közvéleménykutatások alapján nemzetközi szinten is sikeres volt az esemény, a megkérdezettek 76 százaléka az eddigi legemlékezetesebb olimpiai nyitóceremóniának tartja a párizsi eseményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?