„Olyan játékos akarok lenni, akire emlékezni fognak” – Interjú Kiss Roland kosárlabdázóval

Rengeteg munkát fektetett a kosárlabdába, továbbra is mindent megtesz a fejlődésért a marosvásárhelyi Kiss Roland. Fontos tapasztalat volt számára, hogy román színekben pályára léphetett az U18-as Európa-bajnokságon, ahol láthatta, milyen a nemzetközi szint. Szerinte Romániában is külön hangsúlyt kellene fektetni a mentális felkészülésre, hogy a fiatal játékosok jobban tudják kezelni a nyomást a pályán.

Kiss Roland Marosvásárhelyen született 2006-ban. A kosárlabdát iskolásként kezdte játszani, korábban édesanyja is űzte a sportágat. Ennek ellenére egyáltalán nem volt ráerőltetve, hamar megszerette és élvezni kezdte a játékot. Ma már a Marosvásárhelyi VSK játékosaként készül az új szezonra.Fotó: Facebook/Marosvásárhelyi VSK

Legtöbbször, bármilyen csapatnál volt, mindig a sajátjánál sokkal nagyobb korosztállyal játszott, sikerült fejlődnie, profi karrierje három évvel ezelőtt vette kezdetét, akkortól dolgozik igazán magas szintű edzőkkel.

Nem érzett magán nagy terhet, de bizonyítani akart, megmutatni, hogy neki is ott van a helye, kulcsfontosságú volt a karrierjében, hogy a nála korban nagyobb játékosokkal együtt játszva és készülve sokat tudott fejlődni.

„Fizikailag nem könnyű, a felnőtt kosárlabdában sokkal erősebbek az ellenfelek és csapattársak. Sok munkát fektettem bele, a családtagjaim és a barátaim megérezték, mennyit is dolgoztam és még fogok is, hogy még fentebb jussak, hiszen nincsen határ” – hangsúlyozta a fiatal kosárlabdázó.

Nem volt könnyű ugyan lemondania a szeretteivel töltött időről, de áldozatnak nem nevezné döntését, mert szívesen küzd azért, hogy jobb játékos legyen.

„Egyelőre még csak egy hete kezdtük el a felkészülést a teljes kerettel én is csak annyi ideje csatlakoztam. Elég jól működik a csapategység, de van még mit csiszolni olyan dolgokon, mint a kommunikáció. Jó úton haladunk” – osztotta meg a VSK-nál tapasztalt helyzettel kapcsolatban Kiss Roland.

Jónak tartja a felkészülési körülményeket a klubnál, bár a vásárhelyi kosárlabda nem ott tart, mint néhány évvel ezelőtt, de reméli, a jelenleg épülő projektnek köszönhetően a jövőben újra el tudnak jutni ugyanarra a szintre vagy akár annál feljebb is.

Nagy megtiszteltetés volt számára Romániát képviselni az U18-as Eb-n. Egyedüli vásárhelyiként vett részt a tornán, ahol sok tapasztalatot szerezett és megtudta milyen egy nemzetközi tornán pályára lépni.Fotó: Facebook/Marosvásárhelyi VSK

„A mi csoportunkban olyan nemzetekkel voltunk, akik fejlettebb kosárlabdát játszanak, nem feltétlenül tehetségesebbek, mint mi, de a mentalitásuk teljesen más. Bármilyen hátrányból fel tudtak állni és minden nehéz helyzetet nyugodtan kezeltek” – mesélt tapasztalatairól a játékos

Szerinte ennek az egyik oka, az, hogy sokan nem játszanak felnőtt korosztályban az U18-as válogatott tagjai közül, nem tudják milyen, mikor szorul a hurok. Úgy véli, mentális tréning szempontjából kicsit többet kell fejleszteni a román kosárlabdát.

„Sok tényező van, amely nyomást tud ránk helyezni. Az is, ha a bírók nem fújnak jól, az is, ha idegenbe játszunk és a nézőközönség nem minket bízhat. Ilyen helyzetekben az vállalja el a három pontost, aki érzi saját magán, hogy nyugodtabb, mint a többiek”– tért ki a pályán tapasztalt mentális teherre a kosárlabdázó, aki fontos támadások esetében mindig betartja az edző utasításait.

A csapat céljaival kapcsolatban elárulta, elsősorban a top10-be szeretnének bejutni a bajnokságban, utána a rájátszásba, ott pedig a legjobb helyezést próbálnák meg elérni, amire képesek. Jelenleg fontosnak tartják azt is, hogy az új játékosok összeszokjanak egymással és az új edzővel, erősítve ezzel a csapategységet.

„Ha a sors vagy az Jóisten úgy akarja, Romániában maradjak, akkor itt szeretnék a legmagasabb szintre eljutni, amire el tudok. Ha másképp, akkor külföldön érném el ugyanezt. A legjobbat akarom nyújtani és olyan játékos akarok lenni, akire emlékezni fognak” – fogalmazta meg egyéni célkitűzéseit Kiss Roland.

Kapcsolódók

Kimaradt?