Újra Swimathont szerveznek Marosvásárhelyen, úszással gyűjthetnek támogatást a jelentkezők

Meghosszabbították az országszerte továbbra is népszerű Swimathon sporteseményre való jelentkezést Marosvásárhelyen. Gál Sándor főszervező a különböző jó ügyekről szóló projektek támogatásáról szóló rendezvényről beszélt a Maszolnak.

Idén is megszervezik Marosvásárhelyen a Swimathon nevű sporteseményt, amelynek célja különböző jó ügyek támogatása. A csapatokba szerveződött úszóversenyt egy több hetes kampányidőszak előzi meg, amely során mindenki saját kiválasztott projektjére igyekszik támogatást gyűjteni.Fotó: Pixabay

Gál Sándor főszervező, a Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatója a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta a Maszolnak, a projektek beiratkozási idejét eleinte április 29.-re tervezték, viszont egyes jelentkezni tervező szervezetekre való tekintettel május 10.-ig meghosszabbították.

Az eredeti határidőig tíz darab projektet adtak be, amelyekre támogatókat várnak. Általában a kezdeményezések a célzott területet tekintve változatosak szoktak lenni. Vannak szociális ügyek, egészségügyi esetek, de jelen van a sport és környezetvédelem is a képviselt témák között.

„Miután megtörtént a beiratkozás, úszócsapatok szerveződnek. Az úszók projektjük nagykövetei is egyben. Amellett, hogy a rendezvény napján úsznak érte, támogatókat mozgósítanak és pénzbeli adományokat gyűjtenek ezekre. Miután megvannak az úszócsapatok, az utolsó két-három hét arról szól, hogy velünk közösen kampányolnak projektjeikre” – részletezte a folyamatot Gál Sándor.

Szerinte fontos az is, hogy a rendezvénynek valamilyen szinten megmaradjon a verseny jellege is. Minden csapatnak negyven perce van akkora össztávot teljesíteni, amekkorát tud. Az első három helyen végző csapat projektjeit díjazza az alapítvány. Konkrét összeget tekintve, az első helyezést általában három-, a másodikat két-, a harmadikat pedig ezer lejjel jutalmazzák teljesítményéért.

Az eseményt ötven méteres úszómedencében rendezik, tehát alapfeltétel, hogy a jelentkezők teljesíteni tudjanak akkora távot. A taktika és az úszásnem teljesen a jelentkező csapatokra van bízva, valamint az is, hogy egy csapatból egy tag mennyit úszik.

Swimathont országszerte több városban szerveznek. A Nagy-Britanniából indult kezdeményezés múltja az előző század végére vezethető vissza, idővel egyre több helyszínen vált népszerű sportprogrammá. Itthon Bukarest, Kolozsvár és Nagyvárad mellett egyéb városokba is eljutott, többek közt Marosvásárhelyre.

„Az elsőt 2011-ben szerveztük, abban az évben, amikor a Marosszéki Közösségi Alapítvány alakult. 2019-ig folyamatosan megtartottuk minden évben. Utána Marosvásárhelyen bezárt a medence, csak a fedett uszoda volt, közbeszólt a Covid is. Egy ideig tehát szünetelt a rendezvény, tavaly szerveztük meg újra. Mindig nagy sikernek örvendett, a járvány előtti években például mintegy 200 úszó vett részt és több mint 750-en támogattak projekteket”–mondta el az esemény múltjával kapcsolatban Gál Sándor, hozzátéve, hogy a továbbiakban igyekeznek újra elérni és meghaladni ezeket a számokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?