Novák Eduárd tiszteletet kér a magyaroknak

Novák Károly Eduárd, Románia volt sportminisztere is megszólalt a resicabányai edzőközpontban bántalmazott 15 éves tornász ügyében. A paralimpiai bajnok videóüzenetében tiszteletet kért a romániai magyaroknak, a romániai magyar sportolóknak.

Hangsúlyozta, hogy nem azért szólal fel a magyar származású sportoló mellett, mert jómaga is magyar, hanem azért, mert tárcavezetőként is kiállt a sportolók mellett, amikor arra szükség volt. Meglátása szerint a legnagyobb problémát a politikum okozza, az olyan nacionalista xenofób vezetők mint Vadim Tudor, Gheorghe Funar, vagy napjainkban George Simion és Diana Șoșoacă akik xenofób nacionalisták. „Sajnos üzeneteik eljutottak a gyerekekhez is” – véli a történek kapcsán Novák.

Bejegyzésében azt írta, hogy ezek a személyek bármire képesek néhány szavazatért azoktól az emberektől, akik nem ismerik a történelmet, a hagyományokat, talán még soha nem is jártak Erdélyben. „Meghallgatják a propagandát, ami kedvezőtlen helyzetben tüntet fel minket. Ez a gyermek, akit Resicabányán bántalmaztak a román válogatott magyar nemzetiségű tagja. Mindent megtesz, hogy az országot képviselje. Ahogy a történelem során sokan mások. Számtalan magyar sportoló van, akik ezért az országért harcoltak és áldozatokat hoztak, még akkor is ha néha gúnyt űztek belőlük, vagy alárendelt pozícióba kerültek” – hangsúlyozta Novák.

Fotó: Novák Eduárd Facebook-oldala

Hozzátette: sokkal nagyobb potenciál van bennünk, mintsem, értéktelen emberekre hallgassunk. „Kérem, szerintem többre is képesek vagyunk. Nem hiszem. hogy a magyarok és a magyar gyerekek valamit is tönkre tettek volna ebben az országban. Tegyük mérlegre a dolgokat, nézzük meg, hogy ki mit tett és miért van ott a romániai sport, ahol. Minden magyar, aki ezért az országért harcolt kiváló eredményeket ért el, kérem, mutassunk egy kis tiszteletet. Olvassanak egy kis történelemet, látogassanak el hozzánk, egyenek egy kürtőskalácsot. (…) Békében és nyugalomban akarunk élni” – fogalmazott Novak.

Szöveges üzenetében a volt tárcavezető azt is hozzátette a szélsőséges pártokra utalva, hogy „ne engedjék, hogy ezek az emberek elrontsák a gyűlöletükkel!”

Mint azt korábban írtuk, a nap folyamán Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke is felszólalt a resicabányai incidens kapcsán. Hangsúlyozta, hogy „ide vezetett a gyűlöletkeltés, az AUR-nak a többéves magyarellenes kampánya, és az, hogy a román társadalom ezt szó nélkül tűrte”.

Időközben kiderült az is, hogy a Román Tornaszövetség a botrányos esetet „nevelési hiányossággal” és a tornászok „korával” magyarázta.

Amint Maszolon megírtuk, a nyilvánosságra került információk szerint az Európa-bajnokságra készülő fiatal tornászok a resicabányai edzőtáborban mulatozásba kezdtek, alkoholt fogyasztottak, dohányoztak. Két – ugyancsak kiskorú – sportoló nekirontott a magyar nemzetiségű fiúnak. Állítólag kikötözték a fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékot mímeltek vele. „Ungure” – kiabálták rá, miközben senki sem állította le a megaláztatását. Az áldozat másnap távozott az edzőtáborból, hazament Lugosra, ahol elmondta a szüleinek a történteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?