FRISSÍTVE: Így „ejnye-bejnyézett” a szövetség a bántalmazott tornász ügyében

Egy nap telt el, amióta nyilvánosságra került, hogy két társa bántalmazta a junior tornászválogatott egyik magyar nemzetiségű tagját a resicabányai edzőtáborban. A 15 éves áldozat szülei továbbra sem szeretnének beszélni az ügyről, mint ahogyan a Román Tornaszövetség sem kommunikál. Mi is még válaszra várunk a sportági szervezet elnökének, Carmencita Constantinnak küldött levelünkre, de magyarázatot vár a szövetségtől Elisabeta Lipă, az Országos Sportügynökség (ANS) elnöke is. FRISSÍTÉS: Délutánra nyilvánosságra került az a tájékoztatás, amit a tornaszövetség küldött az olimpiai bizottságnak.

Egyelőre érthetetlennek tűnik, hogy egy ilyen botrányos esetet miért próbál látszólag eltusolni a szövetség, miért bagatellizálja el azzal, hogy majd akkor foglalkoznak az üggyel, amikor egy következő elnökségi ülésük napirendjére kerül. Legalábbis a ProSportnak egy nappal ezelőtt még ezt mondta Constantin, hangsúlyozva, hogy most az Európa-bajnokságra összpontosítanak.

Arra a hónap végén esedékes kontinensviadalra, amelyre épp a botrány kirobbanása előtti napon hirdettek keretet. Az áldozat nincs az utazók között, de úgy tűnik, hogy feltételezett bántalmazói viszont igen.

A 15 éves fiú édesanyja sem válaszolt egyelőre lapunk megkeresésére, sikerült viszont beszélnünk edzőjével, Adrian Meleancăval, aki a Maszolnak újfent megerősítette, hogy a szülők nem szeretnének nyilatkozni, és mivel ő már nem a válogatott edzője nem volt a helyszínen, hogy bármit mondhasson. Nem tudja, hogy mi történhetett, mi válthatta ki a szörnyű viselkedést, mondta. Ő is arra vár, hogy az illetékesek „mondjanak valamit”. Ismeri ugyanakkor a fiúkat, ezért arról is kérdeztük, hogy visszaemlékezése alapján volt-e esetleg valami előjele a történteknek. Azt válaszolta, hogy amikor ő volt a válogatott edzője, elegett tett a kötelezettségének és nem voltak problémák. Beszélt ugyanakkor az áldozattal, és elmondása szerint a 15 éves tornász „eléggé jól” van, de hogy a történtek milyen hatással lesznek majd sportpályafutására, azt egyelőre nem tudná megmondani.

A ProSport szerint az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) hivatalból indít eljárást, ugyanakkor, mint megírtuk, a nap folyamán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is elítélte a történteket és azonnali kivizsgálást szorgalmazott az ügyben. „Ezt nem lehet sem szó nélkül, sem következmények nélkül hagyni” – fogalmazott.

Amint a Maszolon megírtuk, a nyilvánosságra került információk szerint az Európa-bajnokságra készülő fiatal tornászok a resicabányai edzőtáborban mulatozásba kezdtek, alkoholt fogyasztottak, dohányoztak. Két – ugyancsak kiskorú – sportoló nekirontott a magyar nemzetiségű fiúnak. Állítólag kikötözték a fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékot mímeltek vele. „Ungure” – kiabálták rá, miközben senki sem állította le a megaláztatását. Az áldozat másnap távozott az edzőtáborból, hazament Lugosra, ahol elmondta a szüleinek a történteket. Az esetet nem jelentették a rendőrségen.

Az olimpiai bizottságnak küldött tájékoztatást a tornaszövetség

Mivel a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) fenntartója a resicabányai olimpiai központnak, a történtek kapcsán kapott egy írásos tájékoztatást a tornaszövetségtől. A dokumentum a ProSport birtokába jutott délután és nyilvánosságra hozta az iratot.

Az alapján a Răzvan Șelariu szövetségi edző március 18-án tett javaslatot arra a sportági szövetségnek, hogy az áldozatot küldjék el a válogatottból, mert nem fejlődik, ugyanakkor „nem megfelelő hozzáállást mutat és konfliktusos helyzetet tart fen a sportolókkal és az edzőkkel”. Ugyanazon a napon értesítették a fiatal tornász szülei a szövetséget arról, hogy fiúkat a nagyobb társai bántalmazták. Két nappal később az érintettek Bukarestben gyűltek össze, hogy az esetet megvitassák. A szövetség tájékoztatása alapján a beszélgetések alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a viselkedési és fegyelmi normákat sértő helyzet már évek óta fennál, de az elsősorban „nevelésből” adódik.

Ennek nyomán március 28-án egy újabb találkozót szerveztek, amelyen már a resicai edzőközpont sportolóinak a szülei is részt vettek. A szövetség alapján a megbeszélés végén minden résztvevő megállapodott abban, hogy az érintettek „nevelési hiányosságaival és életkorukkal” magyarázható eset nem fog megismétlődni. A sportolók elnézést kértek egymástól és a szakmai stábtól, és lehetőséget kértek folytatni a felkészülést a resicabányai edzőközpontban az április 20-29-ei, olaszországi Eb-re. A sportolók és a szüleik elfogadták és aláírták a sportolók viselkedési normáira vonatkozó egyezményt, a vezetőség pedig közölte, hogy egy újabb incidens nem pusztán a keretből való kizárásukhoz vezet majd, hanem a rendőrséget és a gyermekvédelmi hatóságot is értesíteni fogják.

Azt is írták, hogy az áldozat a nyáron esedékes képességfelmérő vizsgáig még szeretne a központ tagja maradni és a lugosi klubjában folytatni a felkészülését.

Szerintük a helyzet normalizálódott, de a szövetség elnöksége a következő ülésén megvitatja majd az ügyet és eldönti, hogy fegyelmi eljárást indít-e vagy sem. A Román Tornaszövetség ezen elemzések lezárása és megfelelő dokumentálást követően fogja tájékoztatni a COSR-t és az ANS-t. Kiegészítő intézkedésként a vezetőség kilátásba helyezte, hogy antibulling kampányt indít a válogatott keretek tagjai számára, olvasható a nyilvánosságra hozott iratban.

Eljárást indított a rendőrség

Közben a Temesvári Rádió szerint a resicabányai rendőrség hivatalból indított vizsgálatott az ügyben, és a területi gyermekvédelmi hatóság is eljárást kezdeményezett. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?