banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nem bírta a Balatont Avram Iancu gyomra

Egészségügyi okokból feladta csütörtök reggel a balatoni rekorddöntési kísérletét Avram Iancu hosszútávúszó.

A román sportoló hosszában akarta átúszni Közép-Európa legnagyobb tavát. Tervei szerint a 75 kilométert 48 óra alatt tette volna meg, és ezzel megdöntötte volna a hosszútávúszás 43 órás és 15 perces európai rekordját.

Avram Iancu szerda reggel vágott neki a kísérletének, amit azonban csütörtök reggel, 21 órát és 21 percet tartó folyamatos úszás után kénytelen volt feladni. A petrozsényi könyvtáros gyomorbántalmakra panaszkodott. Közlése szerint a tavon töltött 21 órából az utolsó három óra "gyötrelmes" volt számára. A sportolót 28,8 kilométer megtétele után emelték csónakba a magyarországi kísérői, akiknek a kísérlet feladása utáni Facebook-bejegyzésében külön köszönetet mondott a segítségért.

Avram Iancu Balaton-átúszását a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szervezte. Képviselőik figyelemmel kísérték a rekord hitelesítéséhez szükséges feltételek betartását.

A román sportoló tavaly júliusban is megpróbálkozott a Balatonon a nyíltvízi hosszútávúszás Európa-csúcsának megdöntésével, de akkor annyira viharos volt a tó, hogy végül lemondott a tervéről.

Romániában Avram Iancu tartja a hosszútávúszás rekordját: 2020-ban 36 órán és 29 percen keresztül úszott a Dunában, 2019-ben pedig harmadik helyet szerzett az Északi-sarkkörön megrendezett 6633 Arctic Ultra maratonon, ahol 617 kilométert futott le.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?