Az északi-sarkköri ultramaratonra készül Avram Iancu petrozsényi könyvtáros

Miután tavaly hosszában átúszta a Dunát, az Északi-sarkkörön rendezett ultramaratonon is indulni fog Avram Iancu petrozsényi könyvtáros.

Az Arctic 6633 Ultra elnevezésű maraton március 9-én rajtol a kanadai Eagle Plainsnél (Yukon), és Tuktoyaktuknál ér véget. A versenyzőknek 576 kilométert kell megtenniük legtöbb nyolc nap alatt, extrém időjárási körülmények között, megküzdve a havazással, erős széllel és az olykor akár mínusz 50 Celsius-fokos hőmérséklettel.

A petrozsényi könyvtáros, sportoló a Páring-hegységben készült a megmérettetésre: 2.000 méteres magasság fölött futott, és húzta maga után azt a speciális szánt, amellyel versenyezni fog, és amely a felszereléssel együtt körülbelül 25 kilogrammot nyom.

„Szerintem az egyik legnehezebb szakasz az 5-ös és 6-os ellenőrző pont közötti rész lesz, ez ugyanis egy 121 kilométeres táv, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek a szabad ég alatt kell majd aludniuk. Attól az éjszakától nagyon tartok, egyébként nincsenek félelmeim" - mondta Avram Iancu, aki szombaton repül Vancouverbe, ahonnan a szervezők az Eagle Plains-i rajthoz szállítják a versenyzőket.

Avram Iancunak nem ez az első extrém vállalkozása: 2016-ban átúszta a La Manche-csatornát, tavaly nyáron pedig segédeszközök nélkül leúszta a Duna teljes hosszát, 2.860 kilométert téve meg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?