Célba ért Avram Iancu könyvtáros, aki 2 860 kilométert úszott le a Dunán

Célba ért szombat délután Sulinán Avram Iancu petrozsényi könyvtáros. A férfi ezzel az első ember lett, aki segédeszközök nélkül úszott le a Duna teljes hosszában, a forrástól a Fekete-tengerig. 

Az úszót a helyi hatóságokon kívül nagyon sokan várták. Ugyanakkor Cosmin-Răzvan Butuza, a sportminisztérium államtitkára, a többszörös olimpiai bajnok Ivan Patzaichin is várta Iancut, akik gratuláltak a teljesítményéhez és azért, hogy ily módon népszerűsítette Romániát. 

A petrozsényi könyvtárost elmondása szerint Jules Verne A dunai hajós című regénye ihlette meg. A férfi június 20-án indult el a németországi Donaueschingenből és azt tűzte ki célul, hogy naponta 50 kilométert úszik le a Dunán. Ezzel párhuzamosan arra szerette volna bátorítani a fiatalokat, hogy minél többet olvassanak. 

Avram Iancu petrozsényi könyvtáros akkor vált közismertté, amikor 2016. augusztus 30-án 18 óra alatt úszta át a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatornát 62 kilométeres távon, neoprén védőruha nélkül.

Eddig a szlovén Martin Strel úszta le teljes hosszában a Dunát 2000-ben, 58 nap alatt neoprén ruha és békatalpak segítségével. Hat évre rá a kanadai Mimi Huges tette meg ezt a távot, csak neoprén ruhában, 90 nap alatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?