„Levegőben maradt” dicsőséglista – most akkor hányszoros bajnok az FCSB?

Noha az 1947. és az 1998. közötti dicsőséglistát elveszítette George Becali futballklubja, az FCSB közösségi oldalán a 27. bajnoki címként ünnepelte az idei SuperLiga-sikerét. Közben szerdán nyilvánosságra került a dicsőséglista kapcsán hozott bírósági ítélet régóta várt indoklása is.

Hétvégén emelhette magasba a 2024–2025-ös idény bajnoki serlegét az FCSB labdarúgócsapata. Szurkolóival együtt ünnepelte meg a kilenc év után elért újabb sikert és mindenhol a 27-es szám köszönt vissza. Ha rámegyünk George Becali klubjának hivatalos Facebook-oldalára ott is azt olvashatjuk, hogy a csapat 27 román bajnoki címmel, 23 Román Kupával, 6 Román Szuperkupával, 2 Ligakupával, 1 Bajnokok Ligája-serleggel és 1 Európai Szuperkupával büszkélkedik. Ugyanezt látjuk az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapján is az FCSB történetének bemutatásakor.

Fotó: FCSB

Csakhogy a közel tíz éves márkavita során az FCSB nem csak a „csillagos” brandet veszítette el – még 2018-ban – a védelmi minisztérium égisze alá tartozó Bukaresti Steaua katonai sportklubjával szemben, hanem az 1947 és a 1998 közötti dicsőséglistát is. Az 1998 és a 2003 közötti dicsőséglistát a bukaresti táblabíróság tavalyi döntése alapján egyik egyesület sem kapta meg, így jogilag az FCSB csak az azt követő sikereket vallhatja magánénak.

Noha az erre vonatkozó döntést az újratárgyalást követően tavaly ősszel hozták meg, a bíróság indoklása csak most szerdán került nyilvánosságra. A központi sportsajtó által idézett indoklás alapján a törés 1998-ban történt, amikor Steaua Futballegyesülete az élvonalban folytatta a szereplést, de a bíróság szerint a dicsőséglistát nem vették át a katonai sportklubtól, így azt nem is adhatták tovább Becali klubjának 2003-ban. Éppen emiatt a bíróság kimondta azt is, hogy a Steaua nem tarthat igényt a 2003. és a 2017. közötti dicsőséglistára.

Fotó: FCSB

Persze tény, az FCSB számára a legnagyobb fájdalom még mindig a Steaua legnagyobb nemzetközi sikerének, az 1986-os BEK győzelemnek az „elvesztése” a dicsőséglistáról. De a Steaua 1947 és 1998 között 20 országos bajnoki címet nyert. 2001-ben is bajnok lett a csapat, de 2003-tól számítva a mostani a hatodik bajnoki címük a „Becali-érában”, még akkor is, ha szurkolóikkal a 27. címet ünneplik. Amúgy az FCSB hivatalos honlapján nincs történelmi leírás ezzel kapcsolatban.

A közvéleményt továbbra is megosztja ez a kérdés, hiszen a pályán folytonosság volt, amitől nehéz elvonatkoztatni. Emlékezetes, hogy a névváltást a márkavita váltotta ki – a bírósági döntés értelmében lett Becali Steauájából FCSB –, időközben pedig a Steaua katonai sportklubja, a CSA is újraélesztette futballcsapatát, de annak továbbra sincs feljutási joga, ezért a másodosztályban szerepelve egyelőre nem tudja bővíteni a bajnoki címeit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?