Súlyos vádak: elbundázott bajnokságokról beszélt Mircea Lucescu, még Kovács Istvánt is belekeverték

Botrányt okozott kijelentéseivel Mircea Lucescu, minden idők legeredményesebb román futballedzője szerint ugyanis Mircea Sandu elnöksége idején két országos bajnoki cím nem a pályán dőlt el. Egész pontosan az Unirea Urziceni 2009-es és a Galaci Oțelul 2011-es sikerét említette az Orange Sport-nak nyilatkozva, és bár nem állította tényként, már pusztán a feltételezés is dominóhatást keltett, az érintettek sorban utasították el a vádakat, Adrian Porumboiu, a Vaslui korábbi finanszírozója viszont szintén a színfalak mögötti megállapodásokról beszélt.

Mircea Lucescu úgy fogalmazott, hogy nem szeretne visszatérni a múltba, mert amikor Mircea Sandu volt a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, nem volt szükség rá, ahhoz, ami a hazai labdarúgásban történt. „Azok a csapatok nyertek, akiket ő (szerk. megj. Mircea Sandu) akart. Az Unirea Urziceni azért nyert mert valaki azt akarta. Ugyanígy a Galac is. Sok pénzt fizettek akkoriban. Erről beszélnek, így hallottam” – jelentette ki a sikeredző.

A galaciak 2011-ben nyerték meg a hazai élvonalbeli bajnokságot | Fotó: fotbalclubotelul.ro

A galaci klub közleményében határozottan elutasította Mircea Lucescu kijelentéseit, amely szerinte megkérdőjelezi a feddhetetlenségüket és a 2011-es szezonban szerzett bajnoki címük sportérdemeit. „A győzelmünk az egyész csapat kemény munkájának, odaadásának, szenvedélyének és fegyelmének az eredménye volt. Úgy gondoljuk, hogy sikerünk az értékeinket tükrözi (…) Szeretnénk hangsúlyozni elkötelezettségünket a sportszerűség és a sport feddhetetlensége mellett” – fogalmaztak. Emlékeztettek arra is, hogy tizenhárom évvel ezelőtt ugyanaz a Dorinel Munteanu volt az élvonalbeli csapatuk vezetőedzője, aki most is. „Hozzáértése és feddhetetlensége megkérdőjelezhetetlen. Ezt bizonyította nem csak akkor, hanem jelenleg is teszi” – tették hozzá.

Az urziceni-i csapat azóta már megszűnt, de egykori játékosuk, Raul Rusescu a Gsp.ro-nak nyilatkozva ugyancsak hamisnak és valótlannak tartja a feltételezést, amely szerint megbundázták volna a meccseiket. „Mi egy egységes csapat voltunk és meglepetést okoztunk. (…) Nagyon kis csapat voltunk, nagyon erős ellenfelekkel szemben. Ha az asztal alá tudtak volna nyomni minket, megtették volna. A kijelentéseket bizonyítékokkal kellene alátámasztani” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Lucescu érthetetlenül „bedobott szavai” a Mircea Sanduval való nézeteltérésének tudható be.

Mircea Sandu a sportpesurse.ro-nak ugyancsak azt mondta, hogy Lucescunak bizonyítékkal kellene alátámasztania az állításait, ő garantálja, hogy semmilyen klubvezető nem mondhatja azt, hogy bármit is ígért volna, vagy befolyásolta volna az eredményeket. „Tudom, milyen perverzitás van a labdarúgásban, ezt a kurválkodást csak a politika múlja felül. Én is beszélhetnék arról, hogy ki mit mondott nekem Lucescuról. (…) Mondja meg konkrétan, ki vásárolt meg kit és mivel. (…) Kár lenne, ha a labdarúgás okostónijává válna” – fogalmazott. A volt futballvezető, akit annak idején csak a romániai futballélet „keresztapájaként” emlegettek azt is mondta, hogy ő pont annyit profitált a labdarúgásból, mint a labdarúgás belőle. „Vajda stílusban nyomozgatunk. Isten ments tőle. Sok okostóni van a világon, és nem Mircea Lucescura célzok. (…) Nem érdekel, számomra a statisztikák beszélnek” – mondta Mircea Sandu.

Mircea Lucescu kijelentéseit ugyanakkor védelmébe vette Adrian Porumboiu, aki annak idején a Vaslui finanszírozója volt, és csapata közvetlenül érintett volt a bajnoki címért folytatott harcban. A Gsp.ro-nak arról beszélt, hogy szerinte köztük és a Temesvári Poli között kellett volna eldőljön a cím sorsa, de egyes meccseken a játékvezetők a galaciak javára „fújtak”, mindent elkövettek, hogy a Vasluit és a Temesvári Polit hátráltassák. Porumboiu név szerint Kovács Istvánt és Alexandru Deaconut is belekeverte az ügybe. Különösen a nagykárolyi sípmestert támadta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ő már régóta hangoztatja mindezt. „Pereljenek be, harcoljunk meg a bíróságon. (…) Nagyon mocskos dolgok történtek” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?