Mircea Lucescu elköszönt Kijevben, de azért még nem kell eltemetni

„Úgy döntöttem, hogy lezárom a pályafutásom. Ez volt az utolsó mérkőzés” – fogalmazott Mircea Lucescu, amikor péntek este lemondott a Kijevi Dinamo vezetőedzői tisztségéről. A 78 esztendős szakember később a DigiSport egyik műsorában azért megjegyezte, ha az egészsége engedi, akkor még nem búcsúzik el végleg, mert számára labdarúgás nélkül nincs élet.

Fotó: a Kijevi Dinamo Facebook-oldala

„Elbúcsúztam. Köszönöm szépen mindenkinek. Minden véget ér. Egy futballpályafutás, szerelem és élet. Mindennek van egy kezdete és egy vége. Számomra bonyolult, hogy a háború mellett, a szurkolók nélkül tovább folytassam. Nehéz, hogy folyamatosan azokra az ártatlan emberekere gondolok, akik meghallnak. Ezt nem tudom összeegyeztetni a labdarúgással” – mondta „Il Luce” az ukrán bajnokság 13. fordulója, a Sahtar Donyecktól 1-0-ra elszenvedett vereségét követően. Három évet töltött el a Kijevi Dinamónál, mostanáig még az Oroszország elleni háború sem tántorította el a mestert, aki három serleggel bővítette az ukrajnai Dinamo dicsőséglistáját (a 2020–2021-es idényben).

De ez csak töredéke annak, amit több mint 44 évnyi edző pályafutása során elért. Az ugyancsak ukrán Sahtar Donyeck élén összesen 22 trófeát emelt a magasba, de sikerre vezette a Bukaresti Dinamót, a Rapidot, a Galatasarayt, a Besiktast és a Szentpétervári Zenitet is. Volt szövetségi kapitány is, a bajnoki címek, a kupagyőzelmek és az európai kupasikerek pedig a legeredményesebb romániai edzővé tették. Mint arra a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hivatalos honlapja is rámutatott, Mircea Lucescunál több trófeát edzőként csak Sir Alex Ferguson (49) és Pep Guardiola (36) szereztek, és mivel játékosként „kezdett”, immár több mint hatvan éve részese a futballéletnek.

És ugyanez igaz fordítva is, hiszen mint azt a DigiSport késő esti műsorában mondta: számára „nincs élet labdarúgás nélkül”. Emiatt is bizonytalanodott el pályafutása végleges lezárása kapcsán, és bevallotta, hogy ha egészsége engedi, akkor azért még folytatni fogja. Most egy időre hazamegy az unokákhoz, aztán meglátja. „Az életem véget érne abban a pillanatban, hogy a végleges visszavonulásra gondolnék. Szeretném azt hinni, hogy ez még nem a vég. A korombelieknek hinniük kell abban, hogy még képesek segíteni. Ne temessetek még el” – fogalmazott.

Mircea Lucescu pedig már ajánlatokat is kapott, egyebek mellett a Vajdahunyadi Corvinultól. Attól a csapattól, ahol játékosoként is szerepelt, majd 1979-ben edzői pályafutását elkezdte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?