Itt ér véget – az olasz legenda visszavonul

„Itt ér véget” – üzente Gianluigi Buffon, amikor csütörtök délután hivatalosan is bejelentette visszavonulását. A 45 éves legendás olasz futballkapus tavaly még meghosszabbította szerződését a Parma csapatával, de az új idényben már nem lép pályára nevelőegyüttesében, a Serie B-ben.

„Ennyi volt emberek! Mindent megadtatok nekem. Én mindent megadtam nektek. Együtt csináltuk” – búcsúzott közösségi oldalán a bajnok, aki klubcsapataiban összesen több mint 750 mérkőzésen lépett pályára.

Fotó: Gianluigi Buffon Facebook-oldala

Noha Buffon a Parmában nevelkedett és UEFA-kupát is nyert 1999-ben nevelőegyüttesével, neve a Juventus alakulatával forrott össze, amelyiknek a hálóját tizennyolc éven át védte és tíz olasz bajnoki címhez segítette hozzá. Klubhűsége példaértékű, emlékezetes ugyanis, hogy még akkor is a torinóiakkal maradt, amikor az alakulatot kizárták az élvonalból és a másodosztályban kellett szerepelnie. A Bajnokok Ligája-győzelem viszont kimaradt a dicsőséglistájáról, de így sem szomorkodhat, hiszen számos Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát is elhódított, és még a Paris Saint-Germainnél eltöltött egy szezonját is bajnoki címmel zárta.

Közösségi oldalán jelentette be visszavonulását | Fotó: Gianluigi Buffon Facebook-oldala

Mindemellett rengeteg egyéni elismeréssel büszkélkedhet. Ő volt egyebek mellett az első kapus akit a Serie A legjobbjának választottak, de a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó (IFFHS) intézet ranglistáin is többször az élen végzett.

Válogatottság tekintetében is rekorder, hiszen 176 alkalommal védte a Squadra Azzura kapuját, 2006-ban pedig világbajnoki serleggel koronázta meg pályafutását. Az Olasz Labdarúgó-szövetség különben felajánlotta neki, hogy visszavonulása után vállalja el a válogatott csapatmenedzseri tisztségét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?