Rasszista üzenetekkel sértegették az FCSB kameruni hátvédjét, egy futballista ellen vizsgálat indult

Nyomdafestéket nem tűrő üzeneteket kapott csütörtök este Dawa Joyskim, az FCSB labdarúgócsapatának hátvédje, miután a SuperLigában rendezett mérkőzésen csak 2-2-es döntetlent értek el a Hermannstadt vendégeként.

Ennek a szebeni meccsnek ő volt a negatív főszereplője, hiszen szabálytalansága miatt a kiállították és még büntetőt is kapott az ellenfél. Elkövetett hibái miatt szurkolók tucatja szidalmazta sértő, rasszista üzenetekben. A 27 éves, Franciaországban született kameruni származású középhátvéd nyilvánosságra hozta ezeket, bejegyzésében hangsúlyozva: „A hibák is hozzátartoznak a labdarúgáshoz, de senki sem sértegethet a bőröm színe miatt. Lehetsz csalódott, de legyél tisztelettudó, nem pedig rasszista. Különben is, nem az én gondom vagy felelősségem, hogy mennyit költesz sportfogadásra. Engem azért fizetnek, hogy futballozzak, nem pedig, hogy téged gazdagabbá tegyelek. Köszönöm szépen.”

Dawa (a labdával) nyilvánosságra hozta a rasszista üzeneteket | Fotó: FCSB

Az ügy nagy botrány kavart, már csak amiatt is, hogy a Dawanak küldött rasszista, sértő üzenet egyike egy aktív, fiatal labdarúgó közösségi oldaláról érkezett. Robert Stănici a Rapidnál nevelkedett, jelenleg a Liga 3-ban szereplő Turnu Măgurele csapatában futballozik. A 22 éves játékos először a ProSportnak még azt nyilatkozta, hogy csak annyit mondott Dawanak, hogy ő jobban játszott volna, szerinte elképzelhető, hogy a kameruni megszerkesztette a botrányos sorokat, de azt sem tartotta kizártnak, hogy csapattársai „rossz vicce” volt az üzenet.

Nem sokkal ezután viszont a Gsp.ro-nak már azt mondta, hogy nem ő küldte az üzeneteket, hanem bizonyára valaki feltörte az Instagram-fiókját. Azt különben a történtek nyomán már törölte, és amint azt a Fanatiknak mondta, a Facebook-oldalával nem ő foglalkozik személyesen. „Az emberek ismernek. Jól nevelt vagyok, mesteri képzést végzett az egyetemen, én nem csinálok ilyesmit (…) Tisztázni fogom. (…) Sohasem voltam rasszista. Én cigány vagyok. Apám cigány, nagypám cigány. Isten ments, hogyan lehetnék rasszista” – fogalmazott a Fanatiknak a játékos, hozzátéve, hogy egész este a barátaival volt, nem is nézte a meccset.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a történtek nyomán vizsgálatot indított. Hangsúlyozták, hogy elítélik az ilyen viselkedést. „A rasszizmusnak nincs helye a labdarúgásban” – szögezték le a Gazeta Sporturilornak küldött állásfoglalásban.

Elítélte a történteket a hivatásos labdarúgók országos érdekvédelmi szervezetének (AFAN) pénteki közleménye is. „A Dawa-ügy megmutatja az oktatásban lévő hiányosságokat. Megdöbbenéssel és elítélően fogadtuk a Hermannstadt–FCSB mérkőzést követő rasszista incidenst. Fontosnak tartjuk ismét aláhúzni, hogy az ilyen sértegetések nem összeegyeztethetőek a labdarúgás értékeivel és elveivel” – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a labdarúgás az egység és a kölcsönös tisztelet példamutatása kell legyen, etnikai és felekezeti hovatartozástól, vagy bőrszíntől függetlenül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?